Το Κονκλάβιο (04/04/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοδος, αλλά πώς;

Συνήθως η έξοδος βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος. Νομίζω ότι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο ενόψει της εκπνοής του τρίτου μνημονίου. Μόνο που η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναχρησιμοποιήσει την είσοδο. Ξέρει πολύ καλά από τι θέλει να ξεφύγει, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι θα βρει βγαίνοντας. Τα αναφέρω όλ’ αυτά επειδή πληροφορούμαι ότι μεγάλος προβληματισμός εκδηλώθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για το πώς θα εξασφαλιστεί η… καθαρότητα της εξόδου από το μνημόνιο. Προφανώς, όχι με νηστεία, προσευχή ή ευχέλαιο, χώρια που οι συριζαίοι δεν φημίζονται για αυτοσυγκράτηση και μοναστική νοοτροπία. Το έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση, εξ ου και χθες ήταν έντονος ο σχετικός προβληματισμός. Αν, ας πούμε, το μοντέλο εξόδου –και επιτήρησης– θα είναι πιο κοντά σε αυτό της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Κύπρου. Και κυρίως, αν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί θα αφήσουν το ΔΝΤ να φύγει, όπως εννοείται ότι θέλει η κυβέρνηση.

«Απεταξάμην» στους διασπαστές

Εξ ου και τις βασικές εισηγήσεις έκαναν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο εύσχημος τρόπος που βρήκε ο Δραγασάκης για να αναπροσανατολίσει την ατμόσφαιρα από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο –ο οποίος σημειώνω ότι έφυγε χαμογελαστός μόλις ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός– στα του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορούμαι, πάντως, ότι είπε κάτι του τύπου «πρέπει να δώσουμε προσοχή και να ενισχύσουμε την ενότητα της κυβέρνησης». Οπως το έθεσε, «κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά δίπολα». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις φήμες που τον θέλουν να στενοχωρήθηκε με κάτι που έκανε ο Ευκλείδης και αντιστρόφως. Κοινώς, είπε απεταξάμην σε όσους «προσπαθούν να μας διασπάσουν». Πάντως, έχω την εντύπωση ότι το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ενδεχομένως να ήταν ατυχές.

Σαν έτοιμος από καιρό

Οταν μια επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κάποιος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους –και είναι προσωπικός φίλος του προέδρου– τότε σημαίνει ότι το «διαζύγιο» ήταν συναινετικό. Αναφέρομαι στην απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να αντικαταστήσει τον διευθυντή του γραφείου του, περνώντας από την εποχή του Μιχάλη Μπεκίρη –τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του– σε αυτή του Στέλιου Πέτσα. Υποψιάζομαι ότι ο Μητσοτάκης πέρασε τη δική του… periode de reflexion και αλλάζει και πάλι πρόσωπα και πράγματα. Δεν αποκλείω ο Μπεκίρης να αναλάβει άλλο ρόλο, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Σημειώνω ότι ο νέος διευθυντής είχε εδώ και καιρό ξεχωριστή θέση στο σύμπαν των προεδρικών συμβούλων, ενώ ήταν ο πρώτος (και ο μόνος) που είχε αυτόνομη δημόσια παρουσία.

Δεν τον ήξερε

Πάντως, ο Κυριάκος δεν ήξερε τον Πέτσα –σημειώνω ότι είναι δημόσιος υπάλληλος– μέχρι πριν από δύο χρόνια. Υποθέτω ότι αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο και εμπράκτως ότι αξιολογεί τους πάντες. Τον εκτίμησε και τώρα τον επιβραβεύει. Πληροφορούμαι δε ότι η αλλαγή συνδέεται και με την επιθυμία του Μητσοτάκη η θέση του διευθυντή του γραφείου του να μην είναι μόνο πολιτική με τη στενή έννοια της τήρησης ισορροπιών, αλλά να συνδέεται και με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής.

Comeback Πετσάλνικου

Ζαλίστηκα από τη μακρά λίστα με τα ονόματα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής που διάβασα χθες. Εχω την εντύπωση ότι συμμετέχουν όλοι οι του ΚΙΝΑΛ. Και, βέβαια, κάποιοι που είχαν χαθεί μέσα στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη λήθη από την ανυπαρξία. Οπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος κάνει comeback μέσω της Κεντρικής Επιτροπής, αφού τον πρότεινε η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου. Κάτι που, όπως πληροφορούμαι, δεν άρεσε και πολύ κατά τη μεριά της Σεβαστουπόλεως.

Τώρα ακούμε…

Μιλιά δεν έβγαλαν οι του Κινήματος Αλλαγής στη χθεσινή ενημέρωση του Νίκου Κοτζιά. Εννοώ ότι το μοτίβο που ακολουθήθηκε μετά τη συνάντηση, καθώς δεν έγινε καμία δήλωση ή διαρροή, υιοθετήθηκε και εντός της συνάντησης. Εκεί μαθαίνω ότι οι Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο πρέσβης Δημήτρης Καραϊτίδης δεν έκαναν διάλογο με τον Κοτζιά. Ακουγαν την ενημέρωση που αφορούσε κυρίως το Σκοπιανό και πολύ λίγο τα της Αλβανίας. Ο ΥΠΕΞ δήλωσε, πάντως, την αισιοδοξία του για το Σκοπιανό. Μαθαίνω δε ότι σχεδόν κανόνισαν και το επόμενο ραντεβού, μετά το Πάσχα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος γύρος επαφών του Κοτζιά με τη σκοπιανή πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή