Στα 80 εκατ. ευρώ εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ την αξία των ρευματοκλοπών

Στα 80 εκατ. ευρώ εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ την αξία των ρευματοκλοπών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 80 εκατ. ευρώ εκτιμά ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) την αξία των ρευματοκλοπών, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία – όπως επισημαίνει – η φερόμενη ως μη τιμολογηθείσα ενέργεια έτους 2016, με βάση στοιχεία της ΔΕΗ, ύψους 970 εκατ. ευρώ, συγχέεται με την αξία των ρευματοκλοπών.

Ο Διαχειριστής αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία της εγκεκριμένης από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικής μελέτης με έτος αναφοράς το 2016, οι μη τεχνικές απώλειες (κυρίως ρευματοκλοπές) στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο της χώρας, εκτιμήθηκαν για το έτος αυτό σε 1.800 γιγαβατώρες περίπου, με αντίστοιχο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας στα 970 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η καταναλωθείσα και μη τιμολογηθείσα ενέργεια για το 2016, έναντι 359 εκατ. το 2011. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται ότι οι εμπορικές απαιτήσεις της ΔΕΗ προ επισφαλειών διαμορφώνθηκαν στα 4,3 δις. το 2016, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις (όπου περιλαμβάνονται οι ανεξόφλητες οφειλές με καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες στη μέση τάση και 6 μήνες στη χαμηλή) ήταν 2,7 δις.

Τονίζεται επίσης ότι «Η σημαντική αύξηση των εμπορικών και των επισφαλών απαιτήσεων οφείλεται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών χαμηλής και μέσης τάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και διαφόρων έκτακτων επιβαρύνσεων στα τιμολόγια (πέραν των ανταγωνιστικών χρεώσεων)»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή