ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων προς Κ. Γαβρόγλου: Αναβαθμίστε τους σχολικούς συμβούλους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την έντονη διαμαρτυρία της, για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ).

«Πρόκειται για εκπαιδευτικό θεσμό που λειτούργησε με επιτυχία επί τριάντα πέντε συνεχή χρόνια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απαξιώνει την προσφορά των σχολικών συμβούλων στον τομέα της ηθικής και επιστημονικής στήριξης των συναδέλφων και ακυρώνει τη συμβολή τους στην υλοποίηση σημαντικών επιμορφωτικών πρωτοβουλιών. Ακόμη, φαίνεται να μην αναγνωρίζει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι διαθέτουν ουσιαστικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά, προσόντα, τα οποία  δεν αποδεικνύονται μόνο από τους τίτλους σπουδών τους, αλλά αποκτήθηκαν με την πολυετή διδακτική πείρα όπως και με το συγγραφικό, ερευνητικό και επιμορφωτικό τους έργο. Οι περιορισμένες περιπτώσεις  Σχολικών Συμβούλων, που δεν ανταποκρίθηκαν στον παιδαγωγικό τους ρόλο, δεν αναιρούν τον κανόνα» λέει η ΠΕΦ.

Ειδικότερα, για τους σχολικούς συμβούλους των φιλολόγων η Ένωση επισημαίνει ότι «αγωνίζονται με κάθε μέσο για την αναβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, των οποίων το κύρος βάλλεται τα τελευταία χρόνια. Ο περιορισμός του αριθμού των σχολικών συμβούλων ΠΕ02 (σημ.: ο κλάδος των φιλολόγων) από 107 σε 58 Συντονιστές του Εκπαιδευτικού Έργου θα συντελέσει σε περαιτέρω απαξίωση του έργου των φιλολόγων και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων». 

Η ΠΕΦ καλεί το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του και να προχωρήσει, αντί της κατάργησης, «στην αναμόρφωση του θεσμού των σχολικών συμβούλων εξαγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη ενός γόνιμου εκπαιδευτικού διαλόγου για την βελτίωσή του, ώστε να αποβεί πιο αποτελεσματικός προς όφελος του ελληνικού σχολείου» όπως τονίζει.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ