Τριμερής για Συρία με αιχμές κατά ΗΠΑ

Τριμερής για Συρία με αιχμές κατά ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή τους να εργαστούν για την επίτευξη σταθερής εκεχειρίας στη Συρία και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που έχουν δημιουργήσει διακήρυξαν, χθες, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν ύστερα από την τριμερή σύνοδο κορυφής της Αγκυρας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας προϋποθέτει την τήρηση αποστάσεων από όλες τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένα σαφές υπονοούμενο για τη βοήθεια που παρέχει η Ουάσιγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άσκησε έμμεση κριτική στην τουρκική εισβολή στο Αφρίν, τονίζοντας ότι ο κουρδικός θύλακος πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό. Αντιθέτως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να φέρει σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη του. Ερωτηθείς για το επίμαχο θέμα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι εξελίξεις στο Αφρίν συζητήθηκαν «με πολύ πραγματιστικό τρόπο» και ότι «δεν υπήρξε τίποτα το αρνητικό».

Από την πλευρά της, η Ρωσία πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου αναφορά στην ανάγκη διαχωρισμού των ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα «και όσοι συνδέονται με αυτές». Διατύπωση που επιτρέπει τη συνέχιση των επιχειρήσεων από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, στο όνομα της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κατά τα λοιπά, η κοινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τονίζει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα, γεγονός που επιβάλλει την «πολιτική επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που επικαλούνται ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε να παρατείνει «για λίγο ακόμη» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τόνισε όμως ότι άλλες χώρες, όπως και τα Ηνωμένα Εθνη, πρέπει να αναλάβουν ευθύνες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία. Από την Αγκυρα, ο Χασάν Ροχανί εκτίμησε ότι πρόκειται για άσκηση πίεσης των ΗΠΑ προς αραβικές χώρες (ενδεχομένως εννοούσε πρωτίστως τη Σαουδική Αραβία) προκειμένου να καταβάλουν χρήματα για να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

Επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επείγονται να αποχωρήσουν. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν δύο στρατιωτικές βάσεις στο Μανμπίτζ, όπου έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις, κάτι που επιβεβαιώνει και το Associated Press. Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι, παρότι ο πρόεδρος Τραμπ επιδίωκε όντως την άμεση απόσυρση από τη Συρία, ανώτατα στελέχη από το επιτελείο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας τον έπεισαν να αποφύγει τις βεβιασμένες ενέργειες. Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε χθες ότι «η στρατιωτική αποστολή για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία οδεύει προς ένα γρήγορο τέλος, καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή