Εκλογές – ορόσημο για τους Ούγγρους νέους

Εκλογές – ορόσημο για τους Ούγγρους νέους

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Οι γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία στις 8 Απριλίου αναμένεται να έχουν καταλυτική επίδραση ειδικά για τον νέο πληθυσμό της χώρας, καθώς αρκετοί είναι οι νέοι Ούγγροι που εξαρτούν την παραμονή τους στη χώρα από το αποτέλεσμα της κάλπης. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στην Ουγγαρία δεν φαίνεται να επιδοκιμάζει τον Βίκτορ Ορμπαν, τον πρωθυπουργό της χώρας και αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος Fidesz. Χαρακτηριστικά, η φοιτήτρια Λάουρα Μπαλάς δεν θα ψηφίσει τον Ορμπαν, ωστόσο αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο αριστερό κόμμα LMP. Η ίδια δηλώνει πως «δεν θα ψηφίσω τα κυβερνητικά κόμματα, καθώς δεν παρέχουν αρκετή ελευθερία και επαρκή χώρο για σκέψη, δεν μπορώ να σκεφθώ το μέλλον μου σε αυτό το περιβάλλον». Ο Ορμπαν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Εοτβος Λοράντ της Βουδαπέστης και το 1987 σχημάτισε το κυβερνών, σήμερα, κόμμα Fidesz. Στις αρχές ο Ούγγρος πρωθυπουργός διέθετε φιλελεύθερες τάσεις, ωστόσο την τελευταία οκταετία έχει υιοθετήσει έντονη εθνικιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική που έχει αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το σοβαρό ζήτημα της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα από το φιλελεύθερο think tank του Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου, το υψηλότερο ποσοστό των νέων ανθρώπων που επιθυμεί να φύγει από τη χώρα σημειώνεται στην ηλικία 18-24 ετών. Ενας ακόμη σοβαρός λόγος της φυγής των νέων στο εξωτερικό σχετίζεται με τις οικονομικές δυσκολίες και την αδυναμία εύρεσης εργασίας στην Ουγγαρία. Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των μισθών στην Ουγγαρία έχει ενισχυθεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ορμπαν, παρατηρείται ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο της Δύσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή