Υποτιμητικοί τόνοι Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά της Ελλάδας

Υποτιμητικοί τόνοι Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά της Ελλάδας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλοί ρητορικοί τόνοι εξακολουθούν να επικρατούν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, τη στιγμή που η Αγκυρα φαίνεται ότι διευρύνει το χάσμα που τη χωρίζει με τη Δύση, με αφορμή αφενός το προσφυγικό, αφετέρου την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και της ενέργειας. Χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε ομιλία του στην Αγκυρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε με υποτιμητικό τόνο στην Ελλάδα. «Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη σε πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πρώτη είναι η Ελλάδα, αλλά μη δίνετε και πολλή σημασία», είπε ο κ. Γιλντιρίμ. Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι πιο μικρή από ένα από τα βιλαέτια μας. Είναι λίγο πιο μικρή από την Κωνσταντινούπολη». Μάλιστα, προσέθεσε πως όσο η Ελλάδα «παραμένει ήσυχη δεν θα έχουμε κάτι να πούμε». Αυτή η επίδειξη αυτοκρατορικής συμπεριφοράς, συνοδεύτηκε, πάντως και από αρκετά έντονη κινητικότητα και σε επίπεδο στρατιωτικό, καθώς και χθες καταγράφηκαν αρκετές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, από την Ικαρία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος εξακολούθησε να κινείται σε υψηλότατους τόνους λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι «προκλήσεις, οι απειλές και οι ύβρεις» του «εχθρού» δεν φοβίζουν τους Ελληνες. Αντιθέτως, όπως είπε ο ίδιος, «μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Καμμένος είπε πως «ό,τι έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ενοπλές μας Δυνάμεις. Οι Ελληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε». Ο κ. Καμμένος έστειλε επίσης ένα, όπως το περιέγραψε, «μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας», το οποίο καταφανέστατα δεν απευθυνόταν μόνο στην Τουρκία. «Αν τολμήσουν», είπε, «να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί». Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε, επίσης, ότι οι μονάδες στον Εβρο και τα νησιά θα ενισχυθούν με συνολικά 7.000 προσωπικού (από 3.500), ενώ η ΑΣΔΕΝ θα αναβαθμιστεί σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους.

Σε άλλον τόνο, ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε στους δύο κρατούμενους Ελληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Πρόκειται για «παράνομη κράτηση» που ξεπερνά τον ένα μήνα, είπε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και τη φρεγάτα «Λήμνος» συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και τους αρχηγούς ΓΕΝ Ν. Τσούνη και ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου. «Οι προσπάθειές μας είναι από την πρώτη στιγμή γνωστές. Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών μας στελεχών στην Ελλάδα. Είναι παράνομη η κράτησή τους και μάλιστα μια κράτηση η οποία ξεπερνάει πια τον μήνα», είπε ο κ. Κουβέλης. Ο υπουργός απέφυγε, ωστόσο, να προχωρήσει σε πρόβλεψη για τον χρόνο πιθανής επιστροφής των δύο στρατιωτικών. Και περιέγραψε την υπόθεση των δύο ως ένα «απλό συνοριακό επεισόδιο», το οποίο η Τουρκία «ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση και μετέτρεψε αυτή την απλή υπόθεση, σε μέγεθος και στοιχείο της έντασης που θέλει να κλιμακώνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή