Αποκλείει κάθε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα

Αποκλείει κάθε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δώσει τέλος –για μία ακόμη φορά– στα σενάρια περί συνεργασίας κυβέρνησης – Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση», προεξοφλώντας δε τη συνέχιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «μέχρι το τέλος».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν «εκτός κάθε λογικής» τη σχετική παραφιλολογία, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως οποιαδήποτε συνεργασία πριν –τουλάχιστον– από τις επόμενες εκλογές δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει πράξη. Στις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις απαντούν πως το μείζον είναι να αποκτήσει ο χώρος την αυτονομία του και να έχει «διακριτό στίγμα». Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύουν ως «θετική» την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του κόμματος για συνταγματική αναθεώρηση και σχολιάζουν καυστικά τη φράση του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία του συνέντευξη περί ισχύος της πρότασης για ευρεία συνεννόηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Αθήνας, που καυτηρίασε τη στάση της Ν.Δ. λέγοντας «τo “ή εμείς ή αυτοί” αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκε ολέθριο για τη χώρα». Κορυφαία στελέχη του κόμματος εστιάζοντας σε αυτές τις δύο αντιδράσεις, λένε πως ακριβώς αυτό θα επιδιώξουν στο Κίνημα: να έχουν τη δική τους πρόταση σε όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Από αυτό το τελευταίο απορρέει και η στρατηγική του «διμέτωπου αγώνα» ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή ουδέποτε εγκαταλείφθηκε, απλά τελευταία κάνει ξανά έντονα την εμφάνισή της. Αντίθετα, στα εθνικά θέματα η στρατηγική είναι τελείως διαφορετική. Στο Κίνημα κρατούν πολύ χαμηλά τους τόνους σχολιάζοντας πως η υπεύθυνη στάση είναι ακριβώς αυτή, θεωρώντας πως η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για να γίνει οποιοδήποτε πολιτικό παίγνιο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Χρηστίδης ερωτηθείς –στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ– για την αύξηση αμυντικών δαπανών, απάντησε πως «το να ξαναδούμε την αποτρεπτική μας δύναμη είναι κάτι που αποτελεί εθνική ανάγκη» και η κατεύθυνση είναι σωστή. Ιδια χαμηλών τόνων άλλωστε τακτική ακολουθήθηκε και στο θέμα της συνάντησης με τον κ. Κοτζιά, για την οποία η γραμμή ήταν «καμία διαρροή».

Πολιτικό Συμβούλιο

Με το Πάσχα να απέχει μόλις λίγες ημέρες, αναπόφευκτα η εσωκομματική δράση ατονεί. Τα βασικά ζητήματα παραπέμπονται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο και Πολιτικό Συμβούλιο με ημερήσια διάταξη «εφ’ όλης της ύλης». Σίγουρα κεντρικό ρόλο θα έχει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς παρά τη σύμπνοια των έξι μελών, είναι βέβαιο πως υπάρχουν επιμέρους διαφορές και προσεγγίσεις, με κυριότερη αυτή του διαχωρισμού Εκκλησίας – κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή