Καθυστερεί η μετακόμιση 69 φορέων του Δημοσίου από την έκταση του Ελληνικού

Καθυστερεί η μετακόμιση 69 φορέων του Δημοσίου από την έκταση του Ελληνικού

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μετεγκατάσταση των φορέων από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει αργήσει και σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου που προβλέπεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση «καίγεται» να ολοκληρώσει τη μεταφορά, αλλά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν ένα σχέδιο χρονοπρογραμματισμού της ενέργειας, θα είναι ευτύχημα αν η μετακόμιση αυτή ολοκληρωθεί μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2018.

Τη διαδικασία, παρά την υπογραφή σχετικών υπουργικών αποφάσεων από την πλευρά του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ναρκοθέτησε και η πρόσφατη κένωση της θέσης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ). Η παραίτηση από τη θέση της Πέτης Πέρκα τον περασμένο μήνα, προκειμένου να προλάβει το 18μηνο των εκλογών, αποτέλεσε νέο εμπόδιο στη διαδικασία. Η Πέτη Πέρκα, γεγονός που ομολογείται από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, γνώριζε –και έως ένα βαθμό συντόνιζε επιτυχημένα– το έργο της μετακόμισης των φορέων. Για τους λόγους αυτούς, η κ. Πέρκα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεχίσει το ίδιο έργο, αλλά ατύπως αυτή τη φορά.

Η κυβέρνηση καίγεται, καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι θεσμοί έχουν «αγριέψει» με το συγκεκριμένο θέμα και ζητούν αποτέλεσμα. Ωστόσο, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκρίνεται ένα σχέδιο δήλωσης απομάκρυνσης του φορέα και ένα μνημόνιο συνεργασίας του με τον επενδυτή, για τη μελλοντική απομάκρυνση του πρώτου από την έκταση.

Με άλλα λόγια, η χώρα θα «ισχυριστεί» ότι οι φορείς έφυγαν από την έκταση του πρώην αεροδρομίου, αλλά στην πράξη αυτό θα γίνει στο μέλλον, μέσω δέσμευσης που θα αναληφθεί στο ενδιάμεσο. Είναι ζήτημα όμως αν το σχέδιο αυτό αποδεχθεί ο προτιμητέος επενδυτής (Lamda, Hellinikon Global), ειδικά μετά τα εμπρός-πίσω της ελληνικής πολιτείας και του Δημοσίου σχετικά με την επένδυση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται, όχι στις δημόσιες επιχειρήσεις όπως είναι ο Οργανισμός Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά στις υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού. Ο ΟΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει ένα όχι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας αμαξοστάσιο, το οποίο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί στα άλλα (τρία) αμαξοστάσια που διαθέτει στην Αττική. «Εξάλλου», όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, «τα περισσότερα λεωφορεία που φιλοξενεί (το Ελληνικό) αποτελούν σκραπ και πηγή ανταλλακτικών για τον εν κινήσει στόλο». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. έχει ζητήσει από το φθινόπωρο του 2016 τη μετακόμιση του ΟΣΥ από το Ελληνικό.

Ο δεύτερος μεγάλος φορέας, για τον οποίο ο κ. Σπίρτζης όρισε η μετακόμιση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, είναι η ΥΠΑ και τα 500-600 άτομα προσωπικού που στεγάζονται στο κτίριο του πρώην κολεγίου Πιρς. Ουσιαστικοί λόγοι που εμποδίζουν τη μετακόμιση δεν υπάρχουν και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ελληνικό Δημόσιο έχει άπειρους κενούς χώρους γραφείων κατά μήκος όλης της Αττικής. Η μετακόμιση όμως, όπως σημειώνουν στελέχη κοντά στη διαδικασία, θα «ξεβολέψει» πολλούς εργαζομένους της ΥΠΑ, και ειδικά συνδικαλιστές της, που λόγω εργασίας επέλεξαν τα νότια προάστια ως περιοχή μόνιμης κατοικίας τους.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Το πιο δύσκολο πρόβλημα θα είναι η μετακίνηση των φορέων ΑμεΑ («Ανεμώνη», «Ερμής» κ.ά.), οι οποίοι φιλοξενούνται στην έκταση και τώρα πρέπει να μετακομίσουν, για όσο διάστημα τουλάχιστον διαρκούν τα κατασκευαστικά έργα. Ο προτιμητέος επενδυτής έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία υποδομών στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι φορείς αυτοί μετά το πέρας των έργων, αλλά μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί κάποιο οίκημα που δεν θα στεγάσει γραφεία όπως στην περίπτωση της ΥΠΑ, αλλά άτομα π.χ. με τύφλωση λόγω εγκεφαλικής παραλυσίας, ηλικίας ενός έως 50 ετών. «Σκεφθείτε να βγαίνουν τα άτομα αυτά στον δρόμο για χάρη της επένδυσης, χωρίς να έχει βρεθεί η εγκατάσταση που θα τους φιλοξενήσει», αναφέρει πηγή κοντά στην επένδυση του Ελληνικού.

Σύμφωνα με τη Lamda, συνολικά 69 φορείς πρέπει να μετακινηθούν, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι οι προαναφερόμενοι, μαζί με κάποιες εγκαταστάσεις του Δήμου Ελληνικού. Ο τελευταίος, σε αντίθεση με την ΥΠΑ και τον ΟΣΥ, δεν διαθέτει εναλλακτικές υποδομές για να φιλοξενηθούν π.χ. τα απορριμματοφόρα του δήμου και λοιπές δομές υποστήριξής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή