Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά γραφείων

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά γραφείων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης έχει αρχίσει να εισέρχεται η αγορά γραφείων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2008 και μετά, τάση η οποία στοιχειοθετείται και με βάση τα πρώτα στοιχεία που καταγράφονται κατά τους πρώτους μήνες του 2018.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου σε επιλεγμένα σημεία του Λεκανοπεδίου Αττικής (με υψηλή συγκέντρωση γραφείων), η μέση τιμή ενοικίασης γραφείων σε αυτοτελή κτίρια εμφανίζει άνοδο της τάξεως του 0,4%, ενώ στις οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων, η άνοδος είναι της τάξεως του 0,5%.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, τη μεγαλύτερη μέση μεταβολή καταγράφουν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων στο Σύνταγμα με 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο στα 9,95 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ η μικρότερη εμφανίζεται στις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο Κολωνάκι (0,15%) στα 10,65 ευρώ/τ.μ.

Ειδικότερα, στην κατηγορία των αυτοτελών κτιρίων γραφείων (με θέσεις στάθμευσης), η άνοδος των ενοικίων στην περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος είναι της τάξεως του 0,25% σε 11,7 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ στο Κολωνάκι η άνοδος ανέρχεται σε 0,4% σε 16 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην Λ. Κηφισίας, το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9,8 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, με άνοδο 0,45%, ενώ στη Λ. Μεσογείων, τα ενοίκια διαμορφώνονται σε 8,7 ευρώ/τ.μ., μέγεθος που συνιστά άνοδο κατά 0,5%. Αντίστοιχα, στη Λ. Συγγρού, το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 8,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 0,55%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis, κ. Γιάννη Ξυλά, η ήπια ανοδική τάση στην αγορά γραφείων στην Αττική που καταγράφηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, εφόσον όμως συνδυαστεί με μία σειρά ευνοϊκών συνθηκών, όπως η διατήρηση του σταθερού πολιτικού κλίματος, η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση, η έναρξη σειράς έργων ανάπτυξης ακινήτων, η ουσιαστική τόνωση της χρηματοδότησης μικρότερων έργων και κυρίως η ομαλή απορρόφηση των ακινήτων που προκύπτουν από τη διαδικασία για τον χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι ιδιαίτερα για τα κτίρια γραφείων, το σημερινό ποσοστό των κενών χώρων (που κινείται σε διψήφια ποσοστά) και οι εξαγγελθείσες κατασχέσεις και οι συνακόλουθοι πλειστηριασμοί, συνιστούν έναν πολύ ανησυχητικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της πορείας ανάκαμψης της αγοράς.

Πού βλέπουν άνοδο

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των κινήσεων συνεχίζει να αφορά σε μεταστεγάσεις σε μικρότερα ή πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων, αφήνοντας πίσω ένα σημαντικό απόθεμα κενών ακινήτων που δύσκολα θα απορροφηθεί άμεσα, είναι σαφές ότι γεννάται ζήτημα», σημειώνει ο κ. Ξυλάς. Κατά τον ίδιο, πάντως, κι εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις, περιοχές όπως η Λ. Βουλιαγμένης και η Λ. Συγγρού, όπου τα ενοίκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, είναι βασικές υποψήφιες για ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου και μπορεί να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πιθανό κύκλο ανόδου των τιμών. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η ζήτηση για σύγχρονους χώρους γραφείων με καλές προσβάσεις εξακολουθεί να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αγοράς γραφείων, τη στιγμή όμως που η προσφορά είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω της έλλειψης νέων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή