Αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων που εξέδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων που εξέδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα και τυπικά η διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α., των 120.000 ομολογιών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αξίας 1.000 ευρώ εκάστη, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρόσφατης δημόσιας προσφοράς. Οπως προκύπτει από την κατανομή, η συνολική ζήτηση ήταν υπερδιπλάσια των αρχικώς ζητούμενων 120 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθε σε 249,2 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,08 φορές, ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών ήταν 4.653. Η τελική απόδοση των ομολόγων ορίστηκε σε 3,95%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 78.000 ομολογίες (65% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί το 52,9% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, που αφορούσε συνολικά 147.450 ομολογίες. Αντίστοιχα, στην κατηγορία των ειδικών επενδυτών, κατανεμήθηκαν 42.000 ομολογίες (επί ζήτησης 87.620 ομολογιών), δηλαδή καλύφθηκε το 47,93% της ζήτησης. Βάσει του ενημερωτικού δελτίου, ποσό 64,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός του προσεχούς διμήνου για τη μερική αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 194 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε η εισηγμένη στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Εκτός από τα παραπάνω, τα σχέδια της διοίκησης για τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας, στην οποία θα εισφερθούν όλες οι συμμετοχές που έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε εταιρείες παραχωρήσεων. Στο μέλλον, στην εν λόγω εταιρεία θα εισφερθεί και η συμμετοχή στην υπό σύσταση εταιρεία παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τη σύμβαση για το εν λόγω έργο να προβλέπεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει αναληφθεί από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR.

Σημειωτέον δε ότι η εταιρεία διεκδικεί και άλλες συμβάσεις παραχώρησης, που αφορούν την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού (σε κοινοπραξία με τον γαλλικό όμιλο Egis Projects) αλλά και την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος, έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, η εταιρεία διεκδικεί αυτήν την περίοδο κι άλλα σημαντικά έργα, αρχής γενομένης από την κατασκευή της Green Line, της νέας γραμμής μετρό (Light Rail Track) στην πόλη της Ιερουσαλήμ σε κοινοπραξία με τις ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και την ισραηλινών συμφερόντων Pangea Projects Israel Ltd.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή