Λαβρόφ: To Λονδίνο δεν είναι δυνατόν «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που θέτει η Μόσχα

Λαβρόφ: To Λονδίνο δεν είναι δυνατόν «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που θέτει η Μόσχα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθεί μια «ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα» για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και προειδοποίησε πως το Λονδίνο δεν μπορεί «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που τίθενται από τη Ρωσία.

«Δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν τα θεμιτά ζητήματα που θέτουμε, όπως επιβεβαίωσε και η διάσκεψη του ΟΑΧΟ που συγκλήθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ σε ομιλία του στη Μόσχα, την επομένη μιας συνεδρίασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και μερικές ώρες πριν από μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό που αποτελεί πηγή ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Επιμένουμε να διεξαχθεί ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα, που να συμβδίζει πλήρως με τις διατάξεις της συνθήκης του ΟΑΧΟ», συνέχισε.

Ωστόσο τα 41 κράτη μέλη του ΟΑΧΟ απέρριψαν χθες Τετάρτη τη ρωσική πρόταση να διεξαχθεί κοινή έρευνα από το Λονδίνο και τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Τζούλια, που βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι στο Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία) και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία αυτή τη δηλητηρίαση που έγινε με χρήση ενός στρατιωτικής παρασκευής νευροπαραλυτικού παράγοντα, όμως η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Η υπόθεση προκάλεσε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα απελάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, που αφορά συνολικά περίπου 300 διπλωμάτες.

«Πάει καιρός που δεν είχαμε δει τέτοια άγνοια της διπλωματικής ηθικής, του διεθνούς δικαίου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιδράμε με αρμόζοντα τρόπο στις εχθρικές επιθέσεις, όμως θέλουμε επίσης να αποκατασταθεί η αλήθεια», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Για μια ακόμα φορά καλούμε τους συναδέλφους μας να δουν έντιμα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου (…) Είμαστε έτοιμοι για μια συνεργασία, όπως το επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Ιράκ και της Τουρκίας, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες Τετάρτη πως ελπίζει ότι «η λογική θα επικρατήσει και θα σταματήσει η πρόκληση αυτής της τεράστιας ζημιάς στις διεθνείς σχέσεις».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, ανακοίνωσε χθες ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή