Οι καπνιστές καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες

Οι καπνιστές καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερης ποιότητας σε σχέση με αυτήν των μη καπνιστών ή των πρώην καπνιστών, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρος ΜακΛιν του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.300 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, παρόλο που τρώνε σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού από ό,τι όσοι δεν καπνίζουν.

«Οι καπνιστές καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού, που περιέχουν όμως μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ενώ αντίστροφα οι μη καπνιστές καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, αλλά που περιέχει λιγότερες θερμίδες», δήλωσε η ερευνήτρια Ζακλίν Βερναρέλι του Πανεπιστημίου Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ.

Τα στοιχεία

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους καταναλώνουν περίπου 1,79 θερμίδα ανά γραμμάριο τροφής, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι περιστασιακοί καπνιστές 1,89 θερμίδα ανά γραμμάριο.

Οι πρώην καπνιστές καταναλώνουν κατά μέσον όρο περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,84) σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, αλλά παρ’ όλα αυτά τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους καπνιστές. Φαίνεται πως όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνουν οι θερμίδες που καταναλώνει.

Οι συστηματικοί καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο.

Οι καπνιστές συχνά φοβούνται ότι θα παχύνουν αν κόψουν το κάπνισμα, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς στο να πάρουν την απόφαση να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Ομως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στην πραγματικότητα κάνουν χειρότερη διατροφή από τους μη καπνιστές και λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες.

Το θέμα, όμως, που γεννάται είναι γιατί οι καπνιστές έχουν τη σαφή τάση να τρώνε περισσότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα τους αποστρέφοντας το βλέμμα από την υγιεινή διατροφή, την πλούσια και ολιγοθερμιδική, και από τα φρούτα και λαχανικά.

Πιθανώς αυτό εκπορεύεται από την αδιαφορία που επιδεικνύουν γενικότερα για θέματα που άπτονται της διατήρησης σε καλή υγεία και για αυτό και εξακολουθούν να καπνίζουν. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μπορεί να επιλέγουν τις πιο εύκολες διατροφικές λύσεις αδιαφορώντας για την επίδραση που έχουν αυτές στη συνολική τους υγεία, κατά τον ίδιο τρόπο που αδιαφορούν για την επίπτωση του τσιγάρου στην υγεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή