Εκεί όπου συγκλίνουν λογοτεχνία και καλές τέχνες

Εκεί όπου συγκλίνουν λογοτεχνία και καλές τέχνες

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Αγγελάτου, με τίτλο «Λογοτεχνία και Ζωγραφική: Προς μια ερμηνεία της διακαλλιτεχνικής (ανα)παράστασης», που έλαβε χώρα στο κτίριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην οδό Πανεπιστημίου, το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης.

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Θανάσης Βαλτινός, ο Χρήστος Μποκόρος και ο Δημήτρης Παυλόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν από τη δική τους σκοπιά τι αποκόμισαν από αυτή την ερμηνευτική θεώρηση της διακαλλιτεχνικής –ή ακόμη και διαεικαστικής– (ανα)παράστασης, καθώς και επεσήμαναν τα συγκλίνοντα σημεία της με τις τέχνες της ζωγραφικής και του κινηματογράφου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλης Βασιλικός.

Tο βιβλίο αυτό διερευνά με πρωτότυπο τρόπο πώς η λογοτεχνία και η ζωγραφική συναντώνται με βάση τις διάφορες θεωρητικές και καλλιτεχνικές πρακτικές οι οποίες νοηματοδοτούν, αφενός, την ανθρώπινη εμπειρία του χρόνου και, αφετέρου, τις διεργασίες καλλιτεχνικής μορφοποίησης. Το ερμηνευτικό αυτό εγχείρημα επικεντρώνεται στην κατηγορία της (ανα)παράστασης, μέσα από την ανάλυση τεσσάρων παραδειγμάτων που μετατονίζονται στη δυτική πολιτισμική σκηνή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: το παράδειγμα της ομοιότητας, της μίμησης, του απολύτου και της πραγματικότητας.

​​Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή