Φέτος… συμπρωτεύουσα στο βιβλίο

Φέτος… συμπρωτεύουσα στο βιβλίο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διακριτικό δρόμο της γαλλοφωνίας θα ακολουθήσει η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου) με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στον 21ο αιώνα. Οι χώρες της γαλλοφωνίας θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 30 συγγραφείς, ανάμεσά τους η ανερχόμενη Καουτέ Αντιμί με καταγωγή από την Αλγερία, ο φιλόσοφος και καθηγητής στην Ecole Normale Supérieure Φρεντερίκ Βορμς («Οι χρόνιες παθήσεις της δημοκρατίας», εκδ. Πόλις), ο Ολιβιέ Γκεζ, που τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Ρενοντό για το βιβλίο «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» (εκδ. Κριτική), κ.ά. Στα ονόματα των συγγραφέων που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζουν επίσης οι Γάλλοι Ζαν-Μπερνάρ Πουί και Καρίλ Φερέ, δύο από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος, βιβλία των οποίων, όπως τα «Εθνική 86» και «Κόνδωρ», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αγρα. Οι δύο συγγραφείς με την Ντομινίκ Μανοτί («Η απόδραση», εκδ. Εικοστού Πρώτου) και τον Σουηδό Αρνε Νταλ, τον οποίο είδαμε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή το βιβλίο του «Μουσικές καρέκλες» (εκδ. Μεταίχμιο), θα πλαισιώσουν ένα μίνι αφιέρωμα στην αναβίωση της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας σε σχέση με το κραταιό σκανδιναβικό νουάρ.

Φέτος, στην έκθεση θα δώσει το «παρών» η Ενωση Γάλλων Εκδοτών αλλά και παράγοντες του γαλλικού βιβλίου, ώστε η διοργάνωση να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική εκπροσώπηση του κλάδου. Χωροταξικά η διοργάνωση επεκτείνεται σε ένα ακόμα περίπτερο της Helexpo – ΔΕΘ, το οποίο θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Παιδική Γωνιά, μια κίνηση που ήταν απαραίτητη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και ζήτησης του παιδικού βιβλίου.

Στους 40 γαλλόφωνους εκδοτικούς οίκους θα προστεθούν οι Ελληνες εκδότες, οι οποίοι δεν εμφανίζουν «απώλειες» λόγω των υποχρεώσεων που αναμένεται να έχουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», αλλά ενισχύονται με τις εκδόσεις Κριτική, Αλεξάνδρεια, Περισπωμένη, Μίνωας κ.ά. Αυξημένη θα είναι και η παρουσία Ελλήνων συγγραφέων με συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, ανάμεσα στους οποίους οι Χρήστος Χωμενίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Μαυρογορδάτος.

Στο κεντρικό αφιέρωμα για τη δημοκρατία θα συζητηθούν το φαινόμενο της Ακροδεξιάς και οι αναλογίες του σε σχέση με το παρελθόν, η «μεταδημοκρατία» και οι προκλήσεις των θεσμών, η σχέση της δημοκρατίας με την οικονομία και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, θα διοργανωθεί έκθεση αφίσας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον γαλλικό Μάη του ’68 και ειδική εκδήλωση με ομιλητές που συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα.

Λογοτεχνία και μνήμη

Στα αφιερώματα της έκθεσης περιλαμβάνεται επίσης η θεματική «Λογοτεχνία και μνήμη» προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία ως φορέα συλλογικής μνήμης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν λογοτεχνικά είδη που ασχολούνται με ζητήματα μνήμης και λήθης, όπως το μυθιστόρημα που βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και το αντίστροφο, θα συζητηθούν η αντιμετώπιση του «εβραϊκού βιώματος» στον ελλαδικό χώρο και η σχέση λογοτεχνίας και πόλης με αφιερώματα σε εμβληματικούς λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης.

Η θεματική της προσφυγικής εμπειρίας θα αναδειχθεί μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων που γράφτηκαν με αφορμή ή αναλύουν το προσφυγικό ζήτημα και συζητήσεις, ενώ θα τεθεί στο επίκεντρο και η σχέση του βιβλίου με τις παραστατικές τέχνες και ειδικότερα με την περφόρμανς.

Για πέμπτη χρονιά η έκθεση βιβλίο θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης.

Η περυσινή επιθυμία της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου να μεταφερθεί τον Απρίλιο για να συμβαδίσει με τη διοργάνωση της Αθήνας δεν κατέστη δυνατή. Ο ένας λόγος είναι ότι ο εκθεσιακός χώρος της Helexpo φιλοξενεί κλαδικές εκθέσεις εκείνη την περίοδο που δεν μπορούν να μετακινηθούν ημερολογιακά και ο δεύτερος είναι ότι οι δύο διοργανώσεις με κοινή θεματική το βιβλίο, αν και τρέχουν παράλληλα, δεν «τέμνονται» πουθενά. Η ΔΕΒΘ μετακινήθηκε στις αρχές Μαΐου για να είναι πιο κοντά στην έναρξη της Αθήνας, αλλά οι αρχικές συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο βιβλιοφιλικών διοργανώσεων δεν ευοδώθηκε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. «C’est la vie», που λένε και οι Γάλλοι, α λα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή