Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/04/18)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δημόσιο «στεγνώνει» την πραγματική οικονομία

Τα 21 δισ. ευρώ αγγίζουν πλέον τα repos, όπως επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. Με εμπειρία στο θέμα, από τη θητεία του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο κ. Σταϊκούρας μιλάει για «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων σε φορείς του Δημοσίου, το οποίο, όπως λέει, εξακολουθεί και διευρύνεται. Τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι το Δημόσιο «στεγνώνει» την πραγματική οικονομία, προκειμένου να διασφαλίσει ρευστότητα, ενόψει της επισφαλούς εξόδου στις αγορές. Το «μαξιλάρι ασφαλείας», άλλωστε, θα «χτιστεί», όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό από τα repos, αφού δεν είναι βέβαιον ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 240 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο είναι μία ακόμη όψη του ιδίου προβλήματος.

Βαριά η σκιά Σόιμπλε στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Πήγε να πει μια καλή κουβέντα για την ελληνική οικονομία χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Handelsblatt των προτάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά πέταξε και το υπονοούμενό του. Η Ελλάδα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υλοποίησε μεταρρυθμιστικά βήματα. Το σημαντικό τώρα είναι «η καλή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής». Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί δεν θα αρκεστούν σε μισές δουλειές, θέλουν το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί «καλά». Είπαμε, έφυγε ο Σόιμπλε, αλλά δεν άλλαξε κιόλας το υπουργείο Οικονομικών.

Ανοιγμα ακατάσχετων λογαριασμών

Να ανοίξουν ακατάσχετους λογαριασμούς προτρέπουν οι υπάλληλοι των εφοριών όλους τους φορολογουμένους. Οι δεσμεύσεις λογαριασμών θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, όπως επίσης και οι πλειστηριασμοί. Οχι μόνο ακινήτων, αλλά και κινητών αξιών. Το στοκ των οφειλών του Δημοσίου πρέπει να μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα η συνεισφορά των εισπράξεων στα έσοδα του προϋπολογισμού κρίνεται αναγκαία, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Euronbank πούλησε την Banca Transilvania

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία Banca Transilvania ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Eurobank. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 301 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά θετική για τη Eurobank, αυξάνοντας περίπου κατά 25 μονάδες βάσης τον δείκτη CET1. Με αφορμή τη συναλλαγή, ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, σημείωσε: «Με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από την Bancpos, η Eurobank εκπληρώνει την τελευταία εκκρεμούσα υποχρέωση αποεπένδυσης υπό το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, όπως εγκρίθηκε από την Ε.Ε.».

Ζεσταίνεται η αγορά ακινήτων

«Χρυσή» περίοδο διάγει η αγορά επενδυτικών ακινήτων εισοδήματος, καθώς το «προϊόν που βγαίνει στην αγορά» από τα κόκκινα δάνεια είναι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, μαζί με την αύξηση της προσφοράς, έχει προκύψει και αύξηση της ζήτησης, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς αγοραστές τέτοιων ακινήτων, αλλά και από νέα σχήματα, με τη μορφή των private equity funds. Μάλιστα, προς τέρψιν των διοικήσεων των τραπεζών, τα τελευταία δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» ακίνητα, ακόμα και σε τιμές που δεν θα πλησίαζαν ποτέ, π.χ. οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, καθώς οι αποδόσεις συμπιέζονται σημαντικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ασφαλώς, στο παρελθόν τέτοιες κινήσεις δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, καθώς στην πλειονότητά τους τα funds που είχαν αποκτήσει ακίνητα σε υψηλές αποτιμήσεις εν τέλει κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω τους πολλά εκατ. ευρώ χρεών… Μάλιστα, αρκετά από τα εν λόγω ακίνητα αποκτήθηκαν από τις ίδιες ΑΕΕΑΠ που στο παρελθόν απείχαν από το «πάρτι» συνειδητά, έναντι πολύ χαμηλότερης αποτίμησης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή