ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει νέους δασμούς, ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, σε προϊόντα της Κίνας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει νέους δασμούς, ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, σε προϊόντα της Κίνας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι «έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου» να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής».

Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

«Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας», εξεμάνη ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε πως κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί.

Ο USTR Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ωστόσο επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή