ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Aποδυνάμωση των αθλημάτων των δυνατών

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αρση βαρών, πάλη, πυγμαχία. Τρία αθλήματα που οι φίλοι των σπορ τα συγκαταλέγουν στα «βαρέα». Κάποτε, και ειδικά τα δύο πρώτα, ήταν και... βαρέα σε διακρίσεις. Οι επιτυχίες τους μονοπωλούσαν τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και θεωρούνταν τα... blue chips του αθλητισμού μας. Τα τελευταία χρόνια, τα σκάνδαλα, οι φήμες και η στενοχώρια των ανθρώπων που τα αγαπάνε, έχουν αντικαταστήσει την υπερηφάνεια που προέκυπτε από τα μετάλλια, και όταν κάποιος μεμονωμένος αθλητής ή αθλήτρια καταφέρνει να ανεβεί στο βάθρο μοιάζει με τον... κούκο που προσπαθεί να φέρει την άνοιξη.

Πολλοί, ίσως, βιαστούν να δικαιολογήσουν τους ιθύνοντες των αθλημάτων με την οικονομική κρίση. Ομως, ακόμη και στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» του αθλητισμού, η πάλη και η άρση βαρών κρατούσαν ψηλά τη σημαία. Εάν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, οι αθλητές των δύο αυτών αθλημάτων «τσακώνονταν» για το ποιο είναι το «άθλημα των Ολυμπιονικών». Σήμερα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αντιπαράθεσης, γιατί το... ρολόι σταμάτησε λίγο πριν ή λίγο μετά το 2004. Στην άρση βαρών τη σκυτάλη πήραν τα σκάνδαλα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Στις 4 Απριλίου του 2008, η είδηση ότι η «dream team» της εποχής βρέθηκε «θετική» έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε 11 δείγματα αθλητών ανιχνεύτηκε απαγορευμένο στεροειδές αναβολικό. Τότε, ακούστηκαν πολλά, όπως το ότι από την Κίνα δεν ήρθε η σωστή παρτίδα, κ.ά. Η αθώωση, λίγα χρόνια αργότερα, από το δικαστήριο αφορούσε μόνο το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς σε ό,τι αφορά τη χρήση ουσιών τιμωρήθηκαν από την παγκόσμια ομοσπονδία. Από τότε ακολούθησαν και άλλα θετικά δείγματα και το κάποτε αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων συνδέθηκε με το... φαρμακείο.

Στο Ρίο, η χώρα εκπροσωπήθηκε από έναν αθλητή, ο οποίος βρέθηκε στη Βραζιλία χάρη σε κάρτα ελευθέρας συμμετοχής. Πριν από λίγες ημέρες, στο ευρωπαϊκό, η καλύτερη ελληνική θέση ήταν η 4η, σε μία κατηγορία όπου αγωνίστηκαν εννέα αθλήτριες.

Η πάλη έχει ελάχιστα απασχολήσει για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, άνθρωποι που έχουν σχέση με το άθλημα αντί να βρίσκονται σε παλαίστρες και να στηρίζουν τη νέα γενιά, βρίσκονται σε δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τομέα, η Μαρία Πρεβολαράκη προσπαθεί να σώσει το γόητρο του κάποτε «αθλήματος των Ολυμπιονικών». Η πρωταθλήτριά μας ταξίδεψε στο Ρίο και είναι η μόνη που «πατάει» σε βάθρο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, σε επίπεδο ανδρών - γυναικών. Η ελληνική πυγμαχία δεν διαθέτει μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εκπρόσωποί της έχουν τρεις 5ες θέσεις. Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος τιμώρησε δύο από τα βασικά στελέχη της με ποινή στέρησης Φιλάθλου Ιδιότητας τεσσάρων ετών, διότι υπήρξαν κατηγορίες για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων κ.ά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ