Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές περιμένοντας το stress test

Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές περιμένοντας το stress test

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι διοικήσεις των τραπεζών και πολλοί αναλυτές να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα του stress test, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, ωστόσο οι τιμές των μετοχών των τραπεζών τους τελευταίους δύο μήνες έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις ενσωματώνοντας τον κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών. Σημειώνεται ότι το 2015 η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών για τις τράπεζες.

Το 2015 ήταν το χειρότερο σημείο της κρίσης για την εγχώρια οικονομία, καθώς η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από το ευρώ, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε ακόμα χειρότερο σημείο εξαιτίας της φυγής καταθέσεων, της επιβολής των capital controls και της περαιτέρω επιδείνωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και από τότε η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραστικά για τη χώρα, με την οικονομία να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, και για τις τράπεζες (βελτίωση ρευστότητας και σημαντική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων), ωστόσο οι μετοχές τους εξακολουθούν να αποτιμώνται σε τιμές χαμηλότερες των επιπέδων του 2015!

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στον κίνδυνο από το νέο stress test να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν απώλειες άνω του 17,7%, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα υποχωρεί κατά 11,9%. Από τις επιμέρους μετοχές τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς με -31,1%, ενώ Alpha Bank και Eurobank εμφανίζουν την καλύτερη εικόνα. Πέραν της ανησυχίας για το stress test η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από τη γενικότερη αστάθεια και νευρικότητα και τις σημαντικές απώλειες που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές.

Σε ό,τι αφορά το stress test οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου. Εκτιμούν ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα «περάσουν» το δυσμενές σενάριο της άσκησης, ενώ θεωρούν ότι αν κάποια τράπεζα βρεθεί στο όριο και χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα είναι σχετικά μικρή. Παράλληλα, προσθέτουν, θα δοθεί από τις αρχές επαρκές χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση της αύξησης και έτσι δεν θα υπάρξει σοβαρή αναστάτωση στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, με σημαντικότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη φτωχή πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπισή τους. Σημειώνουν ότι το ζήτημα των τραπεζών θα εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και είναι πιθανό να κριθεί σκόπιμη μια επιπλέον θωράκιση των τραπεζών ενόψει των μεταμνημονιακών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά τους στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι από τεχνικής πλευράς το φετινό stress test πραγματοποιείται με τις τράπεζες να βρίσκονται με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με σχετικά ήπιες μακροοικονομικές παραδοχές και την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, με το 2017 να σημειώνει αύξηση ΑΕΠ +1,4% και το 2018 να αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή