Ανάκαμψη, χωρίς όμως ενίσχυση κατανάλωσης και αποταμίευσης

Ανάκαμψη, χωρίς όμως ενίσχυση κατανάλωσης και αποταμίευσης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές και αρνητικές όψεις της ανάκαμψης του 2017 επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, που κυκλοφόρησε χθες.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντική η ανανέωση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των επενδύσεων μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού το 2017.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπήρξε στασιμότητα στην ιδιωτική κατανάλωση, που είναι η ισχυρότερη παραδοσιακά συνιστώσα του ελληνικού ΑΕΠ. «Παρά την αύξηση της απασχόλησης, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, συμπιέζουν τόσο την τρέχουσα καταναλωτική δυνατότητα, όσο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», σημειώνει το δελτίο.

Επίσης, οι εξωτερικές συναλλαγές δεν συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αγαθών ορισμένων κλάδων της μεταποίησης και κυρίως η άνοδος του τουρισμού εξανεμίστηκε από την άνοδο των εισαγωγών.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, μάλιστα, παρατηρούν ότι παρά την ενίσχυση των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων, «δεν παρατηρούνται σε μακροσκοπικό επίπεδο τάσεις υποκατάστασης των εισαγομένων με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα».

Ανάλογες τάσεις διαπιστώνονται και στην πορεία των λιανικών πωλήσεων. Παρά την αύξηση του όγκου τους τον Ιανουάριο του 2018 (1,5% σε ετήσια βάση) και το 2017 (1,2%), ο κινητός μέσος όρος 6 μηνών εμφανίζει καθοδική πορεία από τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 παρατηρείται οριακή μείωση (-0,1%).

Από την άλλη πλευρά, το δελτίο σημειώνει ότι οι πωλήσεις Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων εμφανίζουν ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και αυτό είναι ενθαρρυντικό καθώς –παρά την αρνητική επίπτωσή τους στο ισοζύγιο πληρωμών– συνιστούν πρόδρομο δείκτη ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, το δελτίο κάνει αναφορά στην αποταμίευση, επισημαίνοντας ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης και την ανάκαμψη του διαθεσίμου εισοδήματος, η μέση ροπή εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος. Επιπλέον, όπως έδειξε και η έρευνα του ΙΟΒΕ τον Μάρτιο, το 89% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή τη δυνατότητα αποταμίευσης το επόμενο 12μηνο. Το δελτίο συσχετίζει το γεγονός αυτό με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή