Facebook: Υποκλαπέντα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών

Facebook: Υποκλαπέντα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica ενδέχεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών και όχι μόνον 50 εκατ., όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. «Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατ. χρηστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, αποκτήθηκαν αθέμιτα από την Cambridge Analytica», ανέφερε η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα του Facebook Μάικ Σρέπφερ, σε ανάρτησή του που αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση τρίτων στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.

Τον περασμένο μήνα, το Facebook παραδέχθηκε ότι τα προσωπικά στοιχεία «εκατομμυρίων» χρηστών κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας που, μεταξύ άλλων, είχε εργαστεί και στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2016. O Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την αθέμιτη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι ο ορθός άνθρωπος για να είναι επικεφαλής της εταιρείας του.

Το Facebook είναι ένα δίκτυο που στερείται διαφάνειας, δήλωσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή δεδομένων χρηστών από το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης. «Τα φρονήματα θυσιάζονται στον βωμό των εμπορικών συμφερόντων», γράφει στο Twitter η υπουργός, η οποία είναι επίσης αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης. «Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», προσέθεσε. «Οφείλουμε να καθορίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο διά νόμου τις αξιώσεις απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», κατέληξε η υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών. Στη Γερμανία, το σκάνδαλο της αθέμιτης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα αφορά περισσότερους από 300.000 χρήστες του Facebook, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Στα τέλη του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής επιχείρησης Μαρκ Ζούκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια αυτή διαρροή δεδομένων. Αυτός αναμένεται να καταθέσει στις 11 Απριλίου ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την ίδια υπόθεση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως η αφαίρεση από το Facebook λογαριασμών που ελέγχονται από διάφορα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν μια εχθρική ενέργεια που έχει άρωμα λογοκρισίας. Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέγραψε εκατοντάδες ρωσικούς λογαριασμούς και ιστοσελίδες που συνδέονταν με ένα «εργοστάσιο τρολ» που είχε κατηγορηθεί από Αμερικανούς εισαγγελείς για ψευδείς ακτιβιστικές και πολιτικές καταχωρίσεις κατά την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή