Ο Ευ. Τσοτσορός πρόεδρος και CEO στα ΕΛΠΕ

Ο Ευ. Τσοτσορός πρόεδρος και CEO στα ΕΛΠΕ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διοικητικές αλλαγές φέρνει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, οι οποίες μάλιστα αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, παρότι η συμφωνία μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ – Paneuropean) τις τοποθετεί δέκα εργάσιμες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MoU) για την από κοινού πώληση ποσοστού 50,1% (κατ’ ελάχιστον) του ομίλου, που υπεγράφη τη Μεγάλη Τρίτη. Οι αλλαγές στη διοίκηση των ΕΛΠΕ αποτέλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Λάτση στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν για την κατάρτιση της συμφωνίας μετόχων και αποτελούν πλέον μέρος αυτής.

Με βάση τη συμφωνία μετόχων, σε διάστημα 10 εργάσιμων ημερών μετά την υπογραφή του MoU θα πρέπει να προχωρήσει η παραίτηση του κ. Γρηγόρη Στεργιούλη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και η ανάληψη των καθηκόντων του από τον υφιστάμενο πρόεδρο κ. Ευστάθιο Τσοτσορό, ο οποίος αναλαμβάνει και εκτελεστικές αρμοδιότητες (Executive Chairman and CEO).

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του αναπληρωτού διευθύνοντος συμβούλου, ενώ το Δημόσιο θα διορίσει ένα νέος μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε αντικατάσταση του κ. Στεργιούλη. Με στόχο την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών και τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κάλεσε χθες σε συνάντηση τους κ. Γρηγόρη Στεργιούλη και Ευστάθιο Τσοτσορό για να τους ενημερώσει σχετικά.

Η απομάκρυνση του κ. Στεργιούλη από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ συνδέεται με τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά της αποκρατικοποίησης και τις ανησυχίες της πλευράς Λάτση ότι η παραμονή του θα εξέπεμπε ένα αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών θα επιτρέψει την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αφού στη συμφωνία μετόχων τίθεται ως προαπαιτούμενο. Η έναρξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, σε περίπου 10 ημέρες. Στόχος, όπως είπε ο ίδιος, είναι «να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που υποδηλώνει μια σφιχτή διαδικασία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή πριν από το τέλος του καλοκαιριού». Ο κ. Λαμπίρης εκτίμησε ότι η επικείμενη πώληση των ΕΛΠΕ προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας και αναφορικά με το τίμημα υπογράμμισε: «Αναμένουμε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκτιμήσουν μια σειρά παραμέτρων, όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς και το γεγονός ότι παρέχουμε πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή