Πονοκέφαλος στο Μαξίμου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί πλέον η επιμονή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στους υψηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας, γεγονός που συντηρεί ένα τεταμένο κλίμα και δυσχεραίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι –διπλωματικοί και όχι μόνο– δίαυλοι, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνεται να εννοηθεί ότι αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε χθες με προορισμό την Τήλο, θα συναντηθεί με τον κ. Καμμένο προκειμένου να πεισθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να χαμηλώσει τους τόνους. «Δεν χρειάζεται όλο αυτό. Προσπαθούμε να το αμβλύνουμε κάπως», ήταν το σχετικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν χθες σε παρεμβάσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς συμμερίζονται την άποψη ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η τακτική που ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος προκαλεί αχρείαστη ένταση και επί της ουσίας διευκολύνει τη στρατηγική της Αγκυρας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης ανέφερε σχετικά (ΣΚΑΪ) ότι δεν θα πρέπει η ελληνική πλευρά να παρασύρεται και να πέφτει στην παγίδα του Ερντογάν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου διατύπωσε την άποψη (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «ο κ. Καμμένος υπηρετεί το συμφέρον του ακροατηρίου του», ενώ τόνισε την ανάγκη να επικρατήσουν αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, καθώς η συζήτηση και τα υπονοούμενα, όπως ανέφερε, περί σύρραξης με την Τουρκία δεν βοηθούν τον τουρισμό. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας απέδωσε (Real FM) στο ταμπεραμέντο του κ. Καμμένου το ύφος και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, φροντίζοντας, ωστόσο, να προσθέσει ότι κατά την άποψή του «δεν πρέπει να λέγονται αυτά με τέτοιο δημόσιο τρόπο».

Πέραν αυτών, από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας έσπευσαν χθες να χαμηλώσουν τους τόνους όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για μετακίνηση 7.000 στρατιωτών σε Εβρο και νησιά, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για κίνηση που συνδέεται με την τρέχουσα επικαιρότητα, ούτε είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. Οπως ανέφεραν, οι αριθμοί αυτοί αφορούν τον νέο σχεδιασμό για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την απόφαση να καταργηθούν αρκετά κέντρα εκπαίδευσης και οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται απευθείας στις μονάδες τους.

«Απερίσκεπτες δηλώσεις»

Βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις Καμμένου δεν έμειναν αναπάντητες από την Αγκυρα. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να δηλώσει ότι «αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, βλέπουμε πως είναι απερίσκεπτες». Κάλεσε, μάλιστα, την Ε.Ε. να κάνει επισημάνσεις στην Ελλάδα για τις δηλώσεις που γίνονται από την πολιτική ηγεσία, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε περιπτώσεις διενέξεων να επικρίνεται πάντα η χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η ανάπαυλα για το Πάσχα θα βοηθήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί κάποια στρατιωτική μονάδα αυτές τις ημέρες. Παραμένει ερώτημα αν ο κ. Καμμένος θα επιμείνει σε υψηλούς τόνους. Αλλωστε, καθίσταται σαφές ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα προφανώς διεκδίκησε και κατέκτησε έναν βαθμό ελευθερίας στις δημόσιες τοποθετήσεις του έπειτα από το άτυπο σιωπητήριό του την περίοδο αμέσως μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών. Η διαφορετική στρατηγική ανάμεσα στους δύο εταίρους είναι εμφανής και επαναφέρει το ερώτημα εάν αυτό θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στη συμπόρευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή