ΕΛΛΑΔΑ

«Λίφτινγκ» για το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Ανανέωση των μονοπατιών, βελτιώσεις στις υποδομές, προσθήκη νέου ανοικτού αθλητικού χώρου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με ένα μικρό «λίφτινγκ» ετοιμάζεται για τη θερινή περίοδο το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει...

Οι εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ εγκαινιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 και γρήγορα «αγκαλιάστηκαν» από Αθηναίους και επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 δέχθηκαν πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «άλλαξαν το χρόνο» περίπου 20.000 άτομα. Κατά μέσον όρο, ανάλογα με την εποχή και φυσικά τις καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι «κατηφορίζουν» στις εγκαταστάσεις της Καλλιθέας περίπου 70-80.000 άτομα.

Η υψηλή δημοτικότητα του Κέντρου Πολιτισμού οδηγεί στην καταπόνηση των εγκαταστάσεων, ιδίως στους εξωτερικούς χώρους. Ετσι, εκτός από τις τακτικές εργασίες συντήρησης, το ΚΠΙΣΝ προχώρησε στο τέλος Μαρτίου στην αναθεώρηση της οικοδομικής του άδειας προκειμένου να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις εκεί όπου χρειάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη έχουν ξεκινήσει στα μονοπάτια του πάρκου οι εργασίες αντικατάστασης του δαπέδου. Στους κεντρικούς διαδρόμους, όπου διέρχονται τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, θα ενισχυθεί το υπόστρωμα, ενώ σε όλο το δίκτυο μονοπατιών θα γίνει ένα φρεσκάρισμα με νέα υλικά, ώστε να υπάρχει λιγότερη σκόνη (τα μονοπάτια δεν είναι στρωμένα με «σκληρά» υλικά, αλλά με «πατημένο» χώμα). Επίσης, θα εμπλουτιστούν οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού στον Φάρο.

Ανανέωση θα υπάρξει και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα προστεθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο, περιφραγμένο γήπεδο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά αθλήματα. Ο χώρος θα διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού έχει έκταση 170 στρεμμάτων. Χωρίζεται σε διαφορετικούς «πυρήνες»: στην ανατολική πλευρά αναπτύσσεται ένας μεσογειακός κήπος, με εποχική βλάστηση. Στο δυτικό ένας λαβύρινθος, που σχηματίζεται στο έδαφος με χτυπητούς κυβόλιθους. Στο κέντρο του πάρκου, ένα ξέφωτο 4,5 στρεμμάτων όπου πραγματοποιούνται υπαίθριες εκδηλώσεις. Στο ΒΔ άκρο βρίσκονται ένα υπαίθριο σιντριβάνι και τρεις παιδικές χαρές για διαφορετικές ηλικίες. Στη δυτική πλευρά, ένας χώρος με έμφαση στην άθληση. Στην αντίθετη πλευρά, ένας χώρος με υπαίθρια μουσικά παιχνίδια για παιδιά, μια αναφορά στη Λυρική. Παράλληλα με τη γυάλινη πλευρά του συγκροτήματος εκτείνεται η Εσπλανάδα που καταλήγει στη θάλασσα, στην πλατεία Νερού.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ