ΕΛΛΑΔΑ

Το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» ζητεί η ΚΕΔΕ

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Η Ενωση δηλώνει άγνοια και ζητεί άμεση ενημέρωση για το πότε θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, πόσο καιρό θα κρατήσει η διαβούλευση, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει «έκπληξη», τονίζοντας ότι έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και άρα δεν μπορεί να μιλά κάποιος για «αιφνιδιασμό». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει το νομοσχέδιο στην ΚΕΔΕ. Ωστόσο, σειρά ρυθμίσεων και κυρίως εκείνες που αφορούν στον εκλογικό νόμο για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών συζητούνται εδώ και καιρό μόνο μεταξύ των στελεχών και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι έχει προκύψει διχογνωμία. Η ΚΕΔΕ ζητεί να πραγματοποιηθεί διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών επί του νομοσχεδίου, για τις διατάξεις του οποίου δηλώνει άγνοια. «Να υπάρξει ένας γόνιμος, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας, ώστε να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ζητεί συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της. «Ο ουσιαστικός διάλογος και η διαβούλευση ξεκινά από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών θα μας παρουσιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που αφορά στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αποτελεί διάλογο η πρακτική των συνεντεύξεων, των επιλεγμένων διαρροών και των ομιλιών χωρίς αντίλογο σε συνέδρια και συσκέψεις», επισημαίνει αφήνοντας σαφείς αιχμές για δηλώσεις που κατά καιρούς κάνει ο κ. Σκουρλέτης σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «έχει προηγηθεί οργανωμένη, θεσμική συζήτηση στο υπουργείο από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμορφης συζήτησης». Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, παραδέχεται ότι δεν έχει συζητηθεί το σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά «ενότητες και διατάξεις του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ