Εκλαϊκεύοντας τις ιδιωτικοποιήσεις

Εκλαϊκεύοντας τις ιδιωτικοποιήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζήτημα που αφορά τις δημόσιες υποδομές έχει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε το κίνητρο να το κάνουν. Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής με μια ισχυρή εποπτική αρχή που θα ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική». Ηταν η πρώτη φορά που με αφορμή το φιάσκο της ΕΥΑΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε με τόση ευκρίνεια τη δική του λογική για το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που θα ακολουθήσει, με ζητούμενο πώς οι υπηρεσίες των οργανισμών κοινής ωφελείας θα είναι πιο αποτελεσματικές και πιο φθηνές για τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. (στη συνέντευξή του στον Real fm) περιέγραψε με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή της δικής του φιλοσοφίας από την κυβερνητική, η οποία, σύμφωνα με την Πειραιώς, χρησιμοποιεί όλες τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με «ρουσφετολογικό και παλαιοκομματικό τρόπο». Το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη, το οποίο θα ξεδιπλώνεται πιο συστηματικά μετά το Πάσχα στο πλαίσιο της στρατηγικής εξειδίκευσης του προγράμματος της Ν.Δ., εδράζεται στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών και στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με εποπτεία μιας ισχυρής αρχής που θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι τα αγαθά (της ενέργειας) δεν θα γίνονται αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πεπεισμένος ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή και η υπόθεση της ΕΥΑΘ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οχι μόνο για την παθογένεια των «ρουσφετολογικού τύπου προσλήψεων που δεν ενδιαφέρονται πώς θα κάνουν τις επιχειρήσεις αποτελεσματικές προς όφελος των πολιτών», όπως κατήγγειλε. Αλλά, κυρίως, επειδή οι απώλειες της τάξεως του 30% του δικτύου της Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν ότι από μόνη της η εξοικονόμηση χρημάτων διά της αποκατάστασης του δικτύου, την ποιότητα του οποίου θα ήλεγχε ιδιώτης επενδυτής, θα μείωνε την τελική τιμή.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί δημοσίως ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του και ταυτόχρονα εξηγώντας τα δομικά προβλήματα που απαιτούν και ριζικές αλλαγές. Στόχος να εξηγήσει στους πολίτες ότι έχουν απτό όφελος και ότι το σημερινό κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι δυσβάστακτο. Και τούτο γιατί στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι ήδη η χώρα βιώνει μια άτυπη προεκλογική περίοδο και ότι η Ν.Δ. πρέπει να εισέλθει στην τελική ευθεία επικοινωνίας με εύληπτο τρόπο των αξόνων του προγράμματός της που αφορούν εξοικονόμηση χρημάτων.

Το παράδειγμα του ΟΤΕ

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή συνδυάζεται αυτόματα με απολύσεις. Σίγουρα δεν θα συνδυάζεται με κομματικές προσλήψεις», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης. Προς τούτο θύμισε το παράδειγμα του ΟΤΕ. Τα πράγματα άλλαξαν με τον ιδιώτη επενδυτή και οι τιμές μειώθηκαν.

Τότε δεν έγιναν απολύσεις. Υπήρχαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Και σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός ΟΤΕ δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ πριν από 10 χρόνια, θύμισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και αποδεχόμενος ευθύνες της Ν.Δ. στο παρελθόν για χειρισμούς στους Οργανισμούς κοινής ωφελείας, διαμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν δεσμεύεται από παλαιότερες επιλογές του κόμματός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή