Ζυμώσεις με «μαγιά» τα εθνικά πέριξ της λαϊκής Δεξιάς

Ζυμώσεις με «μαγιά» τα εθνικά πέριξ της λαϊκής Δεξιάς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά τα λεγόμενα εθνικά θέματα δεν είναι καινούργια. Από… καταβολής πολιτικής ζωής η εξέλιξη των εν λόγω ζητημάτων αποτελούσε βασικό κομμάτι και του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού. Σήμερα, με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επί ξύλου κρεμάμενα, φαίνεται πως ενεργοποιούνται εκ νέου τέτοιες διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτές δεν αφορούν τη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά τον συνασπισμό υπαρχόντων. Στο δεξί κέρας του πολιτικού φάσματος υπάρχουν εδώ και καιρό μικρά διασκορπισμένα κόμματα ή κομματίδια τα οποία κινούνται σε όμορους ιδεολογικούς χώρους μεταξύ λαϊκής δεξιάς και εθνικισμού, επιζητώντας να κερδίσουν «ζωτικό χώρο» μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα.

Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με την Εθνική Ενότητα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, οι Ρίζες του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Καπερνάρου, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο Τάκης Μπαλτάκος συνθέτουν αυτό το μωσαϊκό που πολλοί θεωρούν πως αν ενωθεί «εις σάρκα μίαν» έχει μεγάλες πιθανότητες να εισέλθει με αξιώσεις στη Βουλή. Στις εν εξελίξει συζητήσεις, που βρίσκονται σε θεωρητικό ακόμα στάδιο, για το πώς τα κόμματα αυτά ή μέρος αυτών μπορούν να συνεργαστούν, πρέπει να προστεθεί μία παράμετρος που δεν είναι διόλου αμελητέα.

Το διαφαινόμενο τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις των δύο εταίρων και τα δημοσκοπικά καμπανάκια που δείχνουν πως ο Πάνος Καμμένος δεν εισέρχεται στην επόμενη Βουλή, βάζει στην εξίσωση και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που αναπόφευκτα θα αναζητήσουν τη θέση τους στην επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, δε, πως μόλις μετά το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Καμμένος «αγνόησε» τις κατευθύνσεις του Αλέξη Τσίπρα για «χαμηλούς τόνους» και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία, δείχνει πως και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δικό του ανεξάρτητο δρόμο που θα βασίζεται σε μια «σκληρή ρητορική» για τα εθνικά θέματα. Είναι προφανές πως η συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, καθώς πρόκειται για κοινοβουλευτικό κόμμα.

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια τέτοια συζήτηση «ενοποίησης του χώρου» είναι ακριβώς το σημείο που μπορεί να αναδείξει και τις δυσκολίες, καθώς ο βασικός «άγνωστος Χ» είναι ποιος μπορεί να ηγηθεί. Στην περίπτωση που προχωρήσουν οι συζητήσεις, οι Γ. Καρατζαφέρης και Π. Καμμένος εμφανίζονται ως επικρατέστεροι, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας λόγω ηλικίας και νευραλγικού πόστου να έχει το προβάδισμα. Το θέμα ηγεσίας δεν είναι ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας, καθώς σε τέτοια εγχειρήματα υπεισέρχεται και ο παράγοντας των διαπροσωπικών σχέσεων, με τους επικεφαλής των προαναφερθέντων κομμάτων να μην έχουν όλοι με όλους αγαστές σχέσεις. Για παράδειγμα, ο Κ. Βελόπουλος υπήρξε βουλευτής του Γ. Καρατζαφέρη στον ΛΑΟΣ, ενώ το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του (Ελληνική Λύση) ποσοστά πέριξ του 2%, του παρέχεται το δικαίωμα να θεωρεί πως μπορεί να πορευθεί αυτόνομα. Η συγκολλητική ουσία, ωστόσο, αν όχι όλων, αλλά κάποιων εξ αυτών, που είναι η προοπτική εισόδου στη Βουλή μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή και να πάει τις διεργασίες στο επόμενο βήμα. Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως ακριβώς λόγω των δύσκολων ισορροπιών η εν εξελίξει συζήτηση γίνεται πάνω στη βάση να κρατήσει το κάθε κόμμα την αυτονομία του κάτω από μία κοινή «ομπρέλα» στα πρότυπα της ΔΗΣΥ, της Ιταλικής Ελιάς ή ακόμα και του πρόσφατου παραδείγματος του Κινήματος Αλλαγής, όπου τα υφιστάμενα κόμματα δεν διαλύθηκαν.

Ματιές προς Κεντροδεξιά

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες λένε πως κρούσεις θα γίνουν και σε άλλα πρόσωπα που κινούνται στην ευρύτερη Κεντροδεξιά, όπως για παράδειγμα ο Σάββας Τσιτουρίδης που έχει ιδρύσει το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών. Ο πρώην υπουργός, πάντως, με κεντρώο προφίλ και έντονα φιλελεύθερες τάσεις, ταιριάζει περισσότερο πολιτικά με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αφήνει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας τη δημιουργία «δικτύου» πολιτών σε όλη την Ελλάδα με «κοινωνικές αναφορές». Οσοι, ωστόσο, «βαφτίζουν» τις κινήσεις ως «καραμανλικές» σφάλλουν, καθώς από την Παναγή Κυριακού εκπέμπουν σε κάθε τόνο πως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κινείται πλέον εντελώς αυτόνομα, χωρίς καμία συγκατάθεση από τον πρώην πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή