Μήνυμα ελπίδας για τους χριστιανούς στη Μ. Ανατολή

Μήνυμα ελπίδας για τους χριστιανούς στη Μ. Ανατολή

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν νύχτα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Νούσρα», επιτέθηκαν εναντίον της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, 55 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού και την κατέλαβαν. Η Μααλούλα βρίσκεται σε μια χαράδρα, έχει πολλές εκκλησίες και μοναστήρια και η πλειονότητα των χριστιανών κατοίκων της ομιλούν την αραμαϊκή, τη γλώσσα που ομιλούσε ο Χριστός.

Οι αντάρτες περικύκλωσαν την πόλη και από το χείλος ενός γκρεμού που δεσπόζει στην πόλη, άφησαν μέσα στη νύχτα να κυλήσουν από τον γκρεμό εκατοντάδες ελαστικά αυτοκινήτων παραγεμισμένα με εκρηκτικά, τα οποία έπεσαν πάνω στους στρατιώτες που βρίσκονταν σε φυλάκια και οδοφράγματα.

Ακολούθησε εισβολή βαριά οπλισμένων σαλαφιστών, οι οποίοι προέβησαν σε λεηλασίες, πυρπολήσεις χριστιανικών εκκλησιών, κατέστρεψαν ακόμα και το γυναικείο μοναστήρι σύμβολο του χριστιανισμού στη Συρία, την Αγία Θέκλα (Ααρ Τάκλα), απ’ όπου απήγαγαν δώδεκα μοναχές.

Πόλη-ερείπια

Με διαμεσολάβηση των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου, οι μοναχές αφέθησαν ελεύθερες έναντι λύτρων, αλλά οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μααλούλα, καθώς έκτοτε τη μία έπεφτε, με σφοδρές μάχες, στα χέρια του στρατού του Ασαντ, την άλλη την έπαιρναν ξανά οι αντάρτες, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σε ερείπια.

Πέντε χρόνια από τη «σταύρωσή της», η Μααλούλα, το σύμβολο των παθών των χριστιανικών πληθυσμών στον σύγχρονο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βιώνει τη δική της Ανάσταση, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στα εκατομμύρια των χριστιανών που αναγκάστηκαν λόγω των πολέμων και της τρομοκρατίας, να εγκαταλείψουν την ιστορική τους κοιτίδα.

Η ζωή δειλά δειλά επιστρέφει στην εμβληματική αυτή πόλη της Βίβλου, όπου μέχρι να ξεσπάσει η καταιγίδα του εμφυλίου χριστιανοί και αλεβίτες μουσουλμάνοι συμβίωναν αρμονικότατα. «Εργαζόμαστε συνεχώς για να αποκαταστήσουμε τις ερειπωμένες εκκλησίες μας. Ανακαινίζουμε τώρα το αρχαίο μοναστήρι της Μααλούλα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του (RΙΑ ΝΟVΟSΤΙ) ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

«Δεν θα πάμε πουθενά, θα παραμένουμε εδώ στον τόπο μας για να τον υπερασπιστούμε και να αποκαταστήσουμε τα κατεστραμμένα κειμήλιά μας και οι μουσουλμάνοι τα δικά τους τεμένη», πρόσθεσε.

Μήνυμα ελπίδας για τους χριστιανούς στη Μ. Ανατολή-1

Οι εναπομείναντες χριστιανοί στη Συρία συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στους ναούς, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Ο ποιμενάρχης προσπαθεί, δικαίως, να εμψυχώσει τους εναπομείναντες στη Συρία και στο Ιράκ χριστιανούς και να εμφυσήσει αισιοδοξία επιστροφής σε όσους ομόθρησκους μπόρεσαν να διαφύγουν στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών να σταματήσει «ο αφανισμός που είναι σε εξέλιξη» στη Συρία, τονίζοντας πως «ο λαός της έχει εξαντληθεί από έναν πόλεμο που δεν βλέπει τέλος». Σίγουρα δεν θα εισακουστεί.

Η ειρήνη είναι ακόμα πολύ μακριά. Ο εμφύλιος συνεχίζεται στη Συρία, στο Ιράκ η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη, οι Κούρδοι πήραν τα όπλα για την ίδρυση κράτους, στα σύνορα Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις και ο νέος γεωπολιτικός χάρτης στην «πατρίδα» του Χριστού, επανασχεδιάζεται από τους ισχυρούς μέσα σε ποτάμια αίματος και στη βάση των συμφερόντων τους.

Αγώνας επιβίωσης

Σε αυτές τις συνθήκες οι αποδεκατισμένοι χριστιανικοί πληθυσμοί πασχίζουν να επιβιώσουν «αρμενίζοντας» σε έναν ωκεανό Ισλάμ, όπου οι ακραίες ριζοσπαστικές εκδοχές του κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Σαφής εικόνα για το πόσοι έχουν απομείνει στη Συρία και στο Ιράκ δεν υπάρχει, σίγουρα όμως έχουν φύγει για το εξωτερικό μερικά εκατομμύρια και εξ αυτών ελάχιστοι επιστρέφουν.

Οσοι εγκλωβίστηκαν και επέζησαν, προσπαθούν τώρα να επαναλειτουργήσουν –έστω στα ερείπια– τους χώρους θρησκευτικής λατρείας και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο πιστοί να παρακολουθούν Θεία Λειτουργία στο Χαλέπι, στη Χομς, στη Μοσούλη και άλλες περιοχές απ’ όπου έχει εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος, πάνω σε ερείπια εκκλησιών ή να περιφέρουν στα χαλάσματα της γειτονιάς τους Επιτάφιους τη Μεγάλη Παρασκευή.

Εξω, αλλά όχι πολύ μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές, όπως στην Αίγυπτο, στο Πακιστάν, στη Λιβύη αλλά και σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, ειδικά τούτες τις εορταστικές ημέρες, οι χριστιανοί βιώνουν τη δική τους αγωνία, αυτή των τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστικές ομάδες.

Οι χριστιανοί κόπτες στην Αίγυπτο μετρούν εκατοντάδες θύματα από βομβιστικές επιθέσεις κατά τις ημέρες του Πάσχα, στη Χερσόνησο του Σινά τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή για τον φόβο τρομοκρατικών ενεργειών εν όψει Πάσχα, στη Λιβύη δεν έχει απομείνει χριστιανός ούτε για δείγμα.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα τούτες τις μέρες και στους Αγίους Τόπους λόγω της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ τέσσερις χριστιανοί έπεσαν νεκροί τη Μ. Δευτέρα από τις σφαίρες αγνώστων στην πόλη Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σε συνοικία όπου κατοικούν χριστιανοί., γνωστοποίησε η αστυνομία, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Τα περασμένα Χριστούγεννα, δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν μέσα σε εκκλησία στην Κουέτα, με αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι, περίπου δέκα, να τραυματιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή