Χωρίς εκπλήξεις η εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία

Χωρίς εκπλήξεις η εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκλογική αναμέτρηση της Ουγγαρίας δεν αναμένεται να σημειωθούν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο τωρινός πρωθυπουργός και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Fidesz, Βίκτορ Ορμπαν, αναμένεται να λάβει ισχυρή εντολή διακυβέρνησης για τρίτη συνεχή φορά καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στην πρώτη θέση με ποσοστό 40%, απέχοντας παρασάγγας απ’ όλους τους αντιπάλους του.

Η παραμονή του Ορμπαν στην εξουσία συναρτάται με την απουσία ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου και την αδυναμία των λοιπών κατακερματισμένων κομμάτων να συσπειρωθούν γύρω από έναν κοινώς αποδεκτό υποψήφιο. Είναι άξια αναφοράς η απροσδόκητη ήττα που υπέστη τον Φεβρουάριο το Fidesz στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου της πόλης Χοντμεζεβασαρχάι, του πάλαι ποτέ προπυργίου του κυβερνώντος κόμματος, κάτι το οποίο συνέβη ακριβώς επειδή οι αντίπαλοί του συνασπίστηκαν γύρω από έναν υποψήφιο. Παράλληλα, η τροποποίηση του εκλογικού νόμου προς όφελος του Fidesz συνιστά έναν επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα.

Διαφθορά

Σύμφωνα με μελέτες διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, η διαφθορά αποτελεί τη σοβαρότερη παθογένεια της χώρας. Πράγματι, ο Ορμπαν έχει δημιουργήσει μια «ανελεύθερη δημοκρατία», εντός της οποίας έχει συγκεντρώσει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ και έχει επιβάλει το στίγμα του στους τομείς του πολιτισμού και της θρησκείας. Παρά την επιφανειακή δυσαρέσκεια του λαού, έχει πετύχει τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας χάρη στην άκρως εμπρηστική αντιμεταναστευτική ρητορική του από την αρχή της προσφυγικής κρίσης.

Αν και η Ουγγαρία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει εξαπολύσει καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συστηματική επίθεση κατά των μεταναστών, ιδιαιτέρως των μουσουλμάνων, και έχει αυτοαναγορευθεί σε εγγυητή της ουγγρικής ταυτότητας. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έχει δηλώσει πως μάχεται με τις «σκιώδεις διεθνείς δυνάμεις» που έχουν θέσει στο στόχαστρο την Ουγγαρία, αποδίδοντας στις Βρυξέλλες την κατηγορία πως επιδιώκουν να εκμηδενίσουν κάθε ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα. Παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το μένος του Ορμπαν κατά του Ουγγροαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και των χρηματοδοτούμενων από αυτόν ΜΚΟ καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός τον κατηγορεί πως εφαρμόζει κρυφό σχέδιο προκειμένου να πλημμυρίσει την Ουγγαρία από μουσουλμάνους.

Η πολιτική που ασκείται στην Ουγγαρία συνιστά αντιπροσωπευτικό στοιχείο του εθνικολαϊκισμού που εξακολουθεί να υφίσταται με έντονες αποχρώσεις κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μην κρύβει απρόοπτα, ωστόσο θα πρέπει να προβληματίσει, αφού τέτοιου είδους απολυταρχικές τάσεις εντός της Ευρώπης συνιστούν ευθύ κίνδυνο προς τις εγγενείς αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή