Το δίδαγμα του Ισραήλ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Σαούλ και η σύζυγός του Εσθήρ από το Τελ Αβίβ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στη «δεύτερη Ιερουσαλήμ» του εβραϊκού γένους, τη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα περνούσαν ένα μαρτυρικό πενθήμερο χωρίς νερό. Στο ξενοδοχείο η βρύση δεν έσταζε, στο εστιατόριο η τουαλέτα απαγορευόταν γιατί το καζανάκι δεν έτρεχε και μπάνιο χρειάστηκε να κάνουν με εμφιαλωμένο νερό. Ασφαλώς και θα αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν μια πόλη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων να μένει επί μία εβδομάδα δίχως νερό και ενστικτωδώς θα τη συνέκριναν με την άνυδρη πατρίδα τους, όπου το υπέρτατο αυτό αγαθό της φύσης… φτάνει και περισσεύει.

Να σας το πούμε εμείς, αγαπητέ Σαούλ και αγαπητή Εσθήρ. Ξέρουμε ότι στη χώρα σας, μια από τις πιο ξηρές στον κόσμο, οι έχοντες διαχρονικά την ευθύνη για τη διακυβέρνηση και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων φρόντισαν να έχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μη διψάσει ποτέ, ακόμα και στις χειρότερες των συνθηκών. Εμείς οι Ελληνες είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι εσείς στο Ισραήλ εξασφαλίζετε το 55% του πόσιμου νερού από την αφαλάτωση, μαζεύετε τον χειμώνα με τα περίφημα φράγματα στην έρημο τη βροχή και γεμίζετε υπόγειες δεξαμενές.

Εδώ στην Ελλάδα, όπως μας λένε οι επιστήμονες, νερό έχουμε και μπόλικο μάλιστα, τεχνικά έργα για να το αξιοποιήσουμε δεν έχουμε. Εν προκειμένω, με το που εμφάνισε –όχι για πρώτη φορά– βλάβη ο αγωγός ο οποίος υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη από την Αραβησσό, αποκαλύφθηκε η απουσία εναλλακτικού σχεδιασμού αλλά και η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης. Οι διοικούντες την επιχείρηση αποδείχθηκαν ανίκανοι ακόμα και να διανείμουν ισομερώς το νερό που έφτανε στις δεξαμενές και ήταν το 70% των ποσοτήτων που έπεφταν υπό κανονικές συνθήκες! Και βέβαια επιτέθηκαν εναντίον των «άλλων» για έργα που δεν είχαν κάνει και για τα οποία ούτε ετούτοι έκαναν τίποτα.

Μην αναρωτηθείτε πώς η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να καταστεί επίκεντρο για τους λαούς, τις οικονομίες και τους πολιτισμούς όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ίσως θα διαβάσατε στα τουριστικά φυλλάδια.

Αναρωτηθήκαμε και εμείς επ’ αυτού, με αφορμή το «επεισόδιο» με το νερό. Κατά τα άλλα, κ. Σαούλ και κ. Εσθήρ, να μας ξανάρθετε, φέρνοντας μαζί σας και μερικές εξάδες αφαλατωμένου πόσιμου νερού από την έρημο Νεγκέβ την οποία έχετε κάνει να ανθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή