Πρόσκληση Τραμπ στον πρόεδρο Πούτιν

Πρόσκληση Τραμπ στον πρόεδρο Πούτιν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι είναι σύμφωνη με μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μιας πρώτης επίσκεψης του Ρώσου αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον μετά μία δεκαετία, παρότι οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη έχουν διαβρωθεί. 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Μ. Δευτέρα ότι ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός τους. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι δεν έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για μια τέτοια επίσκεψη. 

Αν συμβεί, ο πρόεδρος Πούτιν θα τιμηθεί με διμερή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, για πρώτη φορά, από την εποχή που συνάντησε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Λευκό Οίκο το 2005. Συναγερμός ήχησε στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους για την πιθανότητα ο Τραμπ να υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Πούτιν χωρίς να τον αντιμετωπίζει για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 ή για τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα της 4ης Μαρτίου σε Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα. 

Πολλά συνέβησαν από τότε που ο Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο Τραμπ δήλωσε μετά ότι «ευελπιστεί ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, όχι στο απώτερο μέλλον», προκειμένου να μιλήσουν για τον αγώνα δρόμου των πυρηνικών εξοπλισμών και άλλα θέματα. 

Από τη στιγμή του τηλεφωνήματός τους, περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ και πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέλασαν περισσότερους από 150 Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, του πρώην κατασκόπου και της κόρης του, Γιούλια. Η Μόσχα αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα και αντεπιτέθηκε απελαύνοντας ίσο αριθμό διπλωματών από κάθε κράτος. 

Ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι, όταν οι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο, «ο Τραμπ πρότεινε να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον», κάτι το οποίο είναι μια «ενδιαφέρουσα και θετική ιδέα». Ο Ουσακόφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις που γεννήθηκαν από τις απελάσεις των διπλωματών δεν πρόκειται να εμποδίσουν τις συζητήσεις για μια διάσκεψη. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η διατήρηση μιας ισχυρής προσωπικής σχέσης με τον Πούτιν κινείται στο συμφέρον των ΗΠΑ και σηματοδότησε στους συμμάχους ότι εμπιστεύεται το… ένστικτό του όταν χειρίζεται τον Ρώσο πρόεδρο. Οι συζητήσεις για διάσκεψη έρχονται, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ προετοιμάζεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια τοποθεσία που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή.   

Ο Τραμπ συναντήθηκε δύο φορές με τον Πούτιν ως πρόεδρος στη συνάντηση του G20 και στη συνάντηση της οικονομικής διάσκεψης Ασίας-Ειρηνικού στο Βιετνάμ τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή