Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/04/18)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για να «δέσει» η δεξαμενή της Cosco

Προ κάποιων εβδομάδων η Δημόσια Αρχή Λιμένων είχε ανακοινώσει πως θα βγάζει χωρίς κόστος για το Δημόσιο τα ναυάγια που εμποδίζουν λιμάνια και ναυσιπλοΐα ανά την επικράτεια και μάλιστα μεταξύ αυτών και δύο μικρά ναυάγια που φέρονταν να εμποδίζουν τη μετεγκατάσταση στην τελική της θέση της νέας μεγάλης πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ «Πειραιάς ΙΙΙ» που έφερε η Cosco στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποιεί στον κλάδο. Η δεξαμενή όμως, των 84.239 τόνων ολικής χωρητικότητας και αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μηνά μετά την έλευσή της παραμένει προσωρινά πλαγιοδετημένη πλησίον του ανατολικού προβλήτα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και περιμένει ακόμα να προσδεθεί οριστικά στις σχετικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί στον δυτικό προβλήτα της ζώνης. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα ο ανάδοχος της ΔΑΛ για το έργο δεν έχει καταφέρει να τα απομακρύνει, ενώ ζήτησε, και πήρε, παράταση. Ευτυχώς, τελικά, από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΛΠ βρέθηκε τρόπος να μη χρειαστεί να περιμένει άλλο τη μετεγκατάσταση και να παρακαμφθούν τα δύο αυτά ναυάγια. Το περιστατικό είναι κι αυτό χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε σημαντική επένδυση στη χώρα. Κάλλιστα θα μπορούσαν οι ναυαγιαιρέσεις να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί, εκτός από τους λογιστές, με την υποβολή των δηλώσεων πριν από τα μέσα Μαΐου. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν εκδοθεί:

α) Οδηγίες για το έντυπο Ε3.

β) Το νέο έντυπο Ε1 καθώς και οι οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης, να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών και εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό δεν ξεπερνάει το ποσό των 9.500 ευρώ, να έχουν αφορολόγητο όριο.

Στην τελική ευθεία το stress test των τραπεζών

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής των στοιχείων των τραπεζών στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test. Ετσι, από εδώ και πέρα οι διοικήσεις των τραπεζών μετρούν ημέρες μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Τα αποτελέσματα θα είναι καθοριστικά όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά ευρύτερα για την επόμενη ημέρα της χώρας. Σημειώνεται πάντως ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν νωρίτερα γνώση για το αν θα προκύψουν ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς στα μέσα Απριλίου θα ενημερωθούν αρμοδίως αν χρειάζεται να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μνηστήρες για τη Forthnet

Tρεις είναι οι πιο δραστήριοι στην υπόθεση πώλησης της Forthnet. Σε αντίθεση, όμως, με όσα φημολογούνταν μέχρι πρόσφατα, στους ενδιαφερομένους δεν συγκαταλέγεται η επενδυτική εταιρεία Providence με τη συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, αλλά η Odyssey Consulting σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Athena του επενδυτή Σταν Μίλερ.

Οι άλλοι δύο σταθερά ενδιαφερόμενοι είναι η Wind Hellas και η Vodafone από τη μια πλευρά, και οι μέτοχοι της Wind, Cyrus και Golden Tree, από την άλλη. Η ροή πληροφοριών προς τους υποψήφιους επενδυτές έχει ανοίξει, αλλά η διαδικασία καθυστερεί καθώς οι τράπεζες πρέπει να αξιολογήσουν δύο ειδών επενδυτικά ενδιαφέροντα: το πρώτο δίνει έμφαση στη διάσωση της εταιρείας και λιγότερο στα συμφέροντα των τραπεζών και το δεύτερο, το αντίστροφο. Δηλαδή, κάποιοι επενδυτές προτίθενται να ρίξουν περισσότερα χρήματα στην εταιρεία, αλλά ζητούν μεγαλύτερο «κούρεμα» των υποχρεώσεων, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούν μικρότερο «κούρεμα» υποχρεώσεων αλλά διαθέτουν λιγότερο κεφάλαιο κίνησης στην εταιρεία. Ετσι, οι πωλήτριες τράπεζες πρέπει να σταθμίσουν τον κίνδυνο μεταξύ ενός βαθύτερου «κουρέματος» των δανείων και μιας αδύναμης χρηματοοικονομικά εταιρείας.

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό της ΕΕΣΣΤΥ

Πολύ συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες της σιδηροδρομικής αγοράς για το εύρος της βελτιωμένης προσφοράς που, ενδεχομένως, θα καταθέσει η ιταλικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ΕΕΣΣΤΥ, την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η προθεσμία για την υποβολή της νέας δεσμευτικής προσφοράς είναι η ερχόμενη Πέμπτη 12 Απριλίου και όλα κρέμονται από τους Ιταλούς. Βλέπετε, στις 6 Μαρτίου, οπότε και έληξε ο διαγωνισμός, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε μόνον μία δεσμευτική προσφορά, αυτήν της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και ζήτησε βελτίωση. Εδωσε δε τρεις εβδομάδες διορία, διάστημα μεγάλο σε σχέση με την έως τώρα πρακτική, εξαιτίας αρχικά του Πάσχα των καθολικών και κατόπιν το ορθόδοξο. Πλην όμως, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως εκείνη η προσφορά ήταν της τάξης των 9 εκατομμυρίων, την ώρα που οι ανεξάρτητοι εκτιμητές του ΤΑΙΠΕΔ είχαν δώσει αποτίμηση κοντά στα 23 εκατομμύρια και έτσι η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Αρα δεν είναι διόλου απίθανο τελικά η ΕΕΣΣΤΥ να μείνει στο ράφι του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν πως η δίκαιη αξία της δεν ξεπερνά την προσφορά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή