Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών – Ο γαμπρός του Πούτιν ανάμεσα στη λίστα

Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών – Ο γαμπρός του Πούτιν ανάμεσα στη λίστα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρώσεις εναντίον Ρώσων επιχειρηματιών, εταιριών και αξιωματούχων επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες,  βάζοντας στο στόχαστρο τους λεγόμενους «ολιγάρχες», που θεωρείται ότι διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι επιβληθείσες κυρώσεις ακουμπάνε μεταξύ άλλων  τον Ολεγκ Ντερίπασκα, έναν δισεκατομμυριούχο με στενούτς δεσμούς κάποτε με τον πρώην υπεύθυνο προεκλογικής εκστρατείας του Τραμ, Πωλ Μαναφορτ, ένα στέλεχος ενεργειακού κολοσσού που έχει παντρευετεί την κόρη του Πούτιν και τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ που φέρεται, να έχει φέρει δισεκατομμύρια στη Γαλλία μέσα σε βαλίτσες

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πίεση από το Κογκρέσο και συνιστά μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας με σκοπό την τιμωρία της μεταξύ άλλων για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016. 

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφορούν συνολικά επτά ολιγάρχες και 12 εταιρείες, που ελέγχουν ή μετέχουν σε αυτές, καθώς και 17 κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε μια εξέλιξη αυτή περιπλέκει τις ελπίδες του Τραμπ για καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν, όπως σημειώνει το Reuters.

Μεταξύ άλλων η απόφαση  «παγώνει» όλα τα επί αμερικανικού εδάφους περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών όπως του μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα και του δικηγόρου Σουλεϊμάν Κερίμοφ, του οποίου η οικογένεια ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρυσού στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν, σημειώνει ότι η ρωσική κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος ολιγαρχών και κυβερνηττικώβ ελίτ , ότι εμπλέκεται σε μία σειρά από κακόβουλες δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κριμαίας και την πυροδότηση βίας στην ανατολική Ουκρανία, την χορήγηση οπλικού υλικού στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία που βομβαρδίζει τους πολίτες της ίδιας του της χώρας, τις απόπειρες υπονόμευσης δημοκρατιών της Δύσης και κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις.

Οι κυρώσεις, σημειώνει το  Reuters, μπορούν δυνητικά να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, και ιδίως τους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της εταιρίας αλουμινίου Ρουζάλ υποχώρησαν κατά 2,2 τοις εκατό στο χρηματιστήριο της Μόσχας όταν γνωστοποιήθηκε ότι η εταιρία ήταν στη λίστα των κυρώσεων.

Απάντηση της Μόσχας

Αντιδρώντας, η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα στις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος Ρώσων επιχειρηματιών, εταιρειών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι κανενός είδους πίεση δεν μπορεί να υποχρεώσει τη Ρωσία να αλλάξει την πορεία της και ότι οι κυρώσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να ενώσουν τη ρωσική κοινωνία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή