Το Κονκλάβιο (08/04/2018)

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλήμα ο θησαυρός

Ηταν μια όμορφη μέρα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Μέχρι τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας παρατήρησε μια περίεργη προεξοχή –καλυμμένη από φυτά– στην πλευρά του κήπου που βρίσκεται έξω από το γραφείο του. Μια προσεκτικότερη ματιά αποκάλυψε ότι επρόκειτο για βλήμα περίπου 500 κιλών (!).Ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς ειδοποίησε άμεσα τον Α/ΓΕΣ (και τον Α/ΓΓΕΘΑ) και τον Πρόεδρο και η επιχείρηση απομάκρυνσης οργανώθηκε προ ημερών στις 4.00 τα ξημερώματα με απόλυτη μυστικότητα.

Σουβενίρ του Διχασμού

Το τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων του Στρατού μετέφερε το μη εκραγέν βλήμα σε στρατόπεδο, το εξουδετέρωσε και αφαίρεσε τον πυροκροτητή και την εκρηκτική ύλη (21 κιλά παρακαλώ). Προκύπτει δε ότι το βλήμα έπεσε στο Προεδρικό κατά τη διάρκεια των «Νοεμβριανών» του 1916 από γαλλικό πλοίο! Εκτοτε, από το Προεδρικό πέρασαν έξι βασιλείς και δέκα χρόνια, αλλά ουδέποτε γνώριζαν ότι το βλήμα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Πληροφορούμαι δε ότι ο Πρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός, λέγοντας κάτι του τύπου «102 χρόνια βρίσκεται στον κήπο κι έπρεπε να το ανακαλύψουμε εμείς…». Πάντως, το βλήμα θα επιστραφεί στην Προεδρία ως έκθεμα. Ακόμα ένα σουβενίρ του Εθνικού Διχασμού.

Ιερό μου πλυντήριο

Aκόμη και οι πιο ψύχραιμοι εκκλησιαστικοί παρατηρητές της υπόθεσης –που για την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί παράνομη και αντικανονική εισπήδηση σε χώρο δικής της δικαιοδοσίας– έχουν καταλάβει εσχάτως ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε τα μέλη του κληροδοτήματος Προμπονά στην παράνομη κατά την Εκκλησία παραχώρηση του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Προμπονά ως δωρεά στο Πατριαρχείο δεν ήταν άλλος από τα οικονομικά. Θεωρούν ότι τα μέλη προχώρησαν στην παραχώρηση για να ξεπλύνουν με αυτό τον τρόπο τα ανομήματά τους. Πληροφορούμαι ότι έμπειροι νομικοί που μελετούν την υπόθεση έχουν διαπιστώσει πλήθος διαχειριστικών ατασθαλιών και παρανομιών στη διαχείριση των υποθέσεων του κληροδοτήματος, όπως πλασματικούς ισολογισμούς για τη διόγκωση των δαπανών, απόκρυψη των εσόδων από μισθώσεις για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας και άλλες ομορφιές. Μαθαίνω, δε, ότι όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκλήθη να αναλάβει τα καθήκοντα που μπορούσε από τη διαθήκη του κληροδοτήματος, ζήτησε πριν από τη συμμετοχή του τα πλήρη στοιχεία της διαχείρισης. Αυτά δεν δόθηκαν ποτέ.

Γαλλική γαστρονομία

Υποθέτω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τους λόγους του που συνηθίζει να συναντά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για γαλλική γαστρονομία στο L’ Αbreuvoir. Εξάλλου, οι δύο άνδρες διατηρούν τακτική επαφή και συνηθίζουν μία φορά στο τρίμηνο να γευματίζουν μαζί. Αυτό έκαναν και το μεσημέρι της Τρίτης στο γνωστό γαλλικό της Ξενοκράτους. Το γεύμα άρχισε λίγο μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε σοκ και δέος σε διάφορους στην Πειραιώς και αφορούσε την αλλαγή σκυτάλης στο γραφείο του Μητσοτάκη. Ακούω ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Είναι και οι μέρες που

είναι άγιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή