Ξαναβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» – Νέα Navtex από Τουρκία

Ξαναβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» – Νέα Navtex από Τουρκία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έρευνες βγάζει η Τουρκία το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδεύεται από δύο πλοία υποστήριξης, σύμφωνα με είδηση στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η Τουρκία εξέδωσε επίσης νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται και περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται σε χάρτη, τον οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα, η περιοχή ξεκινά τέσσερα ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και εκτείνεται ανατολικά μέχρι το σημείο της ακτής όπου βρίσκεται το όριο των συνόρων Τουρκίας- Συρίας.

Το «Μπαρμπαρός» θα συνοδεύεται από πλοία υποστήριξης. 

Το προηγούμενο δίμηνο, το «Μπαρμπαρός» διεξήγαγε σεισμογραφικές έρευνες βορειοδυτικότερα, από τις ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας μέχρι τις τουρκικές ακτές.

Εν τω μεταξύ, χθες Μ. Πέμπτη έγινε η πρώτη αναχαίτιση τουρκικού UAV στο Αιγαίο από ελληνικά F-16.

Πρόκειται για ένα UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, το οποίο εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ σε ύψος 19.000-20.000 ποδών πάνω από τη Ρόδο.

Μάλιστα έκανε δύο εισόδους στον εθνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από το Καστέλι.

Το UAV έγινε αντιληπτό καθώς βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, διαφορετικά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε να εντοπιστεί από τα ραντάρ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή