ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Κερκυραίοι γιορτάζουν το Μεγάλο Σάββατο με ένα περίεργο παλιό έθιμο που ονομάζεται «Μπότηδες» και περιλαμβάνει το πέταγμα πήλινων δοχείων που είναι γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στο οδόστρωμα, ενώ ακριβώς από κάτω, στο κέντρο της πόλης, χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι ή ερπισκέπτες,  συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν.

Ο ήχος των δοχείων καθώς συντρίβονται είναι βροντώδης και οι ατρόμητοι επισκέπτες στέκονται σχεδόν δίπλα από το σημείο της συντριβής, αν και οι ντόπιοι διοργανωτές επιμένουν ότι ποτέ κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά από το έθιμο.

Οι νησιώτες λένε ότι το έθιμο διώχνει τα κακά πνεύματα ενώ οι επισκέπτες μαζεύουν τα θραύσματα και τα κρατάνε σπίτι τους ως τυχερό φυλακτό.

Η ακριβής προέλευση του εθίμου, δεν είναι ξεκάθαρη, σημειώνει στο ρεπορτάζ του το Reuters.

Μία ευρέως διαδεδομένη δοξασία λέει, ωστόσο, ότι οι Μπότηδες έχουν τις ρίζες τους στην ενετοκρατική περίοδο του νησιού, μεταξύ 14ου και 18ου αιώνα.

Για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, οι Βενετοί συνήθιζαν να πετούν κάποια από τα παλιά τους υπάρχοντα ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα καινούρια και να πραγματοποιήσουν έτσι μία νέα αρχή στη χρονιά.

Οι Έλληνες υιοθέτησαν ακολούθως το έθιμο, αντικατέστησαν τα σπιτικά είδη με τα πήλινα δοχεία και μετακόμισαν το έθιμο στο Πάσχα, μία από τις πλέον σημαντικές εορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου.

Υπάρχουν επίσης Βιβλικές  αναφορές ότι το σπάσιμο του πήλινου σκεύους συμβολίζει τη θεϊκή συντριβή των εχθρών Του.

Μία άλλη δοξασία, τέλος, αναφέρει ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Στην χρονική περίοδο που αντιστοιχεί στον σημερινό Απρίλιο, οι αρχαίοι Έλληνες πετούσαν τις πήλινες γλάστρες τους και φύτευαν νέους σπόρους  σε καινούριες, για να εορτάσουν έτσι την έλευση της Άνοιξης.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ