Το Ισραήλ κατηγορούν για την επίθεση στη στρατιωτική βάση Μόσχα και Δαμασκός

Το Ισραήλ κατηγορούν για την επίθεση στη στρατιωτική βάση Μόσχα και Δαμασκός

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ισραήλ επιρρίπτουν την ευθύνη Δαμασκός και Μόσχα για την επίθεση με πυραύλους στη στρατιωτική βάση Τιγιάς , γνωστή ως Τ4, κοντά στην πόλη Χομς , το πρωί της Δευτέρας, επίθεση κατά την οποία 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η επίθεση έρχεται στον απόηχο του διεθνούς συναγερμού που προκάλεσε η ύποπτη για χρήση χημικών επίθεση στην  Ντούμα της Συρίας, πόλη που ελέγχεται από τους  αντάρτες. Την επίθεση καταδίκασε με οξύτατο τρόπο ο Πρόεδρος Τραμπ, απειλώντας ευθέως με «αντίποινα», καθώς και η Γαλλική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης» και πρόσθεσε: Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. «Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (…) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Όσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή  του Ισραήλ, το κρατικό πρακτορείο Sana της Συρίας, επικαλούμενο  στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι η αεράμυνα της χώρας απέκρουσε ένα ν ισραηλινό πύραυλο, λέγοντας ότι αυτί εκτοξεύθηκαν από Ισραηλινά τζετ G15, από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι από τους οκτώ πυραύλους, οι π;eντε καταρρίφθηκαν ενώ οι τρεις έπληξαν το δυτικό τμήμα του αεροδιαδρόμου.

Το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί.

Στο πρόσφατο παρελθόν όμως, ο ισραηλινός στρατός, σημειώνει το BBC, έχει  επιρρίψει τις ευθύνες στο Ιράν και την Επαναστατική Φρουρά του ότι έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στη βάση T4, την οποία χρησιμοποιούσαν  για να μεταφέρουν οπλισμό μεταξύ άλλων στη λιβανέζικη Χεζμππολάχ.

Το εδραζόμενο στη Βρετανία Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους 14 νεκρούς υπήρχαν πολλοί  μαχητές διαφόρων εθνικοτήτων, εννοώντας Ιρανούς  ή μέλη σιιτικών οργανώσεων στηριζόμενων από το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή