Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο: Δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τη διαρροή

Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο: Δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τη διαρροή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (…) Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ηταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Cambridge Analytica.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος καταθέτει ενώπιων αμερικανών βουλευτών κατά τη διάρκεια ακροάσεων που άρχισαν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο.

Σκοπός αυτών είναι να καθοριστεί πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Στο μεταξύ, με ψήφισμα που διενεργείται από την ιστοσελίδα secure.avaaz.org και υπογράφουν ηλεκτρονικά μέχρι στιγμής περίπου 860.000 πολίτες από όλο τον κόσμο, ζητούν από τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ να προφυλάξει τις δημοκρατίες με 4 βήματα.

«Φτάνει. Σας καλούμε να προφυλάξετε τις δημοκρατίες μας, και αμέσως:

1. Πείτε την Αλήθεια για τα ψεύτικα προφίλ και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, και ανοίξτε ανεξάρτητες έρευνες.

2. Απαγορέψτε τα Μποτ – ΟΛΑ τα ψεύτικα προφίλ πρέπει να απαγορευτούν.

3. Ενημερώστε το Κοινό – ειδοποιείτε όλους τους χρήστες ΚΑΘΕ φορά που εκτίθενται σε ψεύτικο ή κακόβουλο περιεχόμενο και διορθώνετε την ανάρτηση.

4. Προσλάβετε Eπαληθευτές – μια μεγάλη ανεξάρτητη ομάδα που θα δρα γρήγορα για να σταματάει τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων.

Μέσα στους επόμενους μήνες, αρκετές χώρες θα έχουν κρίσιμες εκλογές. Το σύνθημα του Facebook ήταν κάποτε «βιάσου και σπάσ’ τα». Τώρα πρέπει να «βιαστείτε και να τα διορθώσετε», αναφέρει η επιστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή