Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στο Αιγαίο

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στο Αιγαίο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα περιστατικό, ενδεικτικό της συνεχώς κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, αποτελεί η πτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής σε χαμηλό ύψος πάνω από τη νήσο της Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. 

Το περιστατικό επιβεβαίωσε η ελληνική πλευρά, τόσο μέσω του υπουργείου Αμυνας, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, με το δεύτερο να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για πτήση «στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική φρουρά έριξε προειδοποιητικές βολές με τροχιοδεικτικά πυρά προς την αντίθετη πλευρά, προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο, αποτελεί ένα ασυνήθιστο περιστατικό και είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί τον τελευταίο μήνα.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΘΑ, ανώτατες πηγές του οποίου μίλησαν στο kathimerini.gr, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για σύνηθες επεισόδιο, το οποίο, όπως σημείωναν, εντάσσεται «στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας» από την Τουρκία, η οποία, όπως τονίζουν, θεωρούν πως «έχει καταλαβει ότι απαντάμε».

Πυρά κατά του υπουργείου εξαπέλυσε ο αρμόδιος Τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, καταλογίζοντάς του καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών για το περιστατικό.

Πάντως, από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το περιστατικό διαψεύδεται, με βάση διαρροές από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, αποδέκτης σκληρών δηλώσεων, δια στόματος του επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έγινε για ακόμη μια φορά ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για «ανεύθυνους πολιτικούς». «Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια, εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν σταμάτησαν ούτε ανήμερα του Πάσχα, όταν πτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά στις Οινούσες πραγματοποίησαν δύο αεροσκάφη, μην τηρώντας ούτε το άτυπο μορατόριουμ που είθισται να ισχύει λόγω της ημέρας. Οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του κ. Καμμένου, ο οποίος επισκέφτηκε τα Φυλάκια Παναγιάς Οινουσσών και Φαρμακονησίου, για να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή