Προειδοποίηση Ντόναλντ Τραμπ κατά Συρίας

Προειδοποίηση Ντόναλντ Τραμπ κατά Συρίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν χθες το βράδυ η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, καθώς όλα έδειχναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πιθανή σύμπραξη της Γαλλίας, ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει, από το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον στρατό του Ασαντ ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη κωμόπολη Ντούμα, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, να χάσουν τη ζωή τους.

Την αίσθηση ότι η στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ασαντ ήταν πλέον θέμα ωρών ενίσχυσε η χθεσινή γνωστοποίηση, από πλευράς Λευκού Οίκου, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ματαίωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Λίμα του Περού «για να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία». Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετέχει σε σύνοδο κορυφής των κρατών Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στέλνοντας στη θέση του τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Σε σύσκεψη του επιτελείου εθνικής ασφαλείας που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις θα ελαμβάνοντο «εντός των προσεχών ωρών» και ότι η αμερικανική απάντηση θα ήταν «πολύ ισχυρή». Ερωτηθείς αν θεωρεί υπεύθυνο για τη χρήση χημικών όπλων και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Μπορεί, ναι, μπορεί. Και αν είναι υπεύθυνος, θα είναι πολύ σκληρή (η απάντηση). Ολοι θα πληρώσουν το τίμημα». Στη συνεδρίαση έκανε το ντεμπούτο του και ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος, ως μέλος της διοίκησης Τζορτζ Μπους του νεότερου, είχε προτείνει μετά το Ιράκ να γίνει και η Συρία στόχος στρατιωτικών πληγμάτων των ΗΠΑ.

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα αναλάβει δράση αν διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση Ασαντ πέρασε την «κόκκινη γραμμή», κάνοντας χρήση χημικών όπλων. Η Δαμασκός αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα, ενώ το ρωσική υπουργείο Αμυνας προειδοποιούσε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη «προβοκάτσια» με χρήση χημικών όπλων, ώστε να ενοχοποποιηθεί το καθεστώς Ασαντ. Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποφασίσει πότε είναι «η κατάλληλη στιγμή» για να αποχωρήσουν τα στρατεύματά της από το Αφρίν της βόρειας Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «λάθος» προηγούμενη τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε καλέσει την Αγκυρα να παραδώσει τον κουρδικό θύλακο στη συριακή κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή