Οι υποσχέσεις της Κίνας έδωσαν ώθηση στις αγορές

Οι υποσχέσεις της Κίνας έδωσαν ώθηση στις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούσαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς και η τιμή του «μαύρου χρυσού». Βασικός παράγοντας, ο οποίος διαμόρφωσε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών, ήταν οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ηγέτης υποσχέθηκε να απελευθερώσει τομείς της οικονομίας και να μειώσει τους δασμούς, μεταξύ άλλων και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σημαντικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με άνοδο 0,82%, ενώ στην Φρανκφούρτη ο Xetra DAX είχε κέρδη 1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,08%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,84% και στο Μιλάνο o FTSE MIB με 0,52%. Οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου επηρέασαν πολύ ευνοϊκά και τους κλαδικούς δείκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ο SXAP στην Ευρώπη, που χθες έκλεισε με κέρδη 1,9%. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας και της αποκλιμάκωσης της έντασης, ενώ οι άμεσα κερδισμένες θα είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες», υπογράμμισαν αναλυτές της Evercore ISI. Aνοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των BMW, VW και Daimler. Επίσης, κέρδη 4,7% αποκόμισε η τιμή της μετοχής της Bayer, όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως να εξαγοράσει τη Monsanto. Η μετοχή του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH ανήλθε 4,9%, λόγω καλύτερων των αναμενομένων πωλήσεων.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones και S&P 500 ανέρχονταν 1,63% και 1,49%, αντίστοιχα. Αφενός οι επενδυτές επηρεάστηκαν θετικά από τις δηλώσεις Σι Τζινπίνγκ, αφετέρου από την παρέμβαση του συμβούλου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, ότι οι «πόρτες είναι ανοικτές για εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου». Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 3,2% στα 65,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρώ ενδυναμώθηκε 0,3% προς το δολάριο στο 1,2353 δολάριο. Τέλος, οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων ανήλθαν 1 μονάδα βάσης στο 0,516%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή