Σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στον ΟΗΕ

Σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στον ΟΗΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Με ελάχιστες προσδοκίες για μια απόφαση που θα απέτρεπε τη δρομολογημένη, κατά τα φαινόμενα, επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων της εναντίον του καθεστώτος Ασαντ συνεδρίαζε χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν σχέδιο απόφασης, το οποίο εθεωρείτο βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο βέτο της Ρωσίας. Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταθέσει δική της πρόταση, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα από διεθνείς επιθεωρητές στην Ντούμα για να εξετασθεί αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Η ρωσική πρόταση έγινε δεκτή από τη Δαμασκό, αλλά δεν ενθουσίασε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «οι ενδείξεις για χρησιμοποίηση χημικών όπλων είναι πολύ σαφείς».

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη», ζήτησε δε εμπεριστατωμένη έρευνα των καταγγελιών από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Κατάργηση των Χημικών Οπλων.

Την αντίθεση του Πεκίνου στην «παρορμητική προσφυγή στη βία» εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ντόναλντ Κουκ» έπλεε προς τα ανοιχτά της Συρίας, προερχόμενο από την Κύπρο. Το πολεμικό πλοίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ, πανομοιότυπους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο σε στρατιωτικό πλήγμα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον αεροδρομίου του συριακού στρατού.

Τέλος, στην ανατολική Γούτα έπεσε χθες η αυλαία της φονικής πολιορκίας που διεξήγαγε εδώ και επτά εβδομάδες ο κυβερνητικός στρατός στον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών κοντά στη Δαμασκό. Περίπου 3.600 μαχητές της οργάνωσης Στρατός του Ισλάμ και συγγενείς τους εγκατέλειψαν την Ντούμα, με αποτέλεσμα ολόκληρη η ανατολική Γούτα να βρίσκεται πλέον στα χέρια του καθεστώτος Ασαντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή