Τσακαλώτος: «Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης»

Τσακαλώτος: «Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμόρφωση ενός «προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης» παραδέχθηκε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που οι θεσμοί έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους και μελετούν τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως τις κατέγραψε στο αναπτυξιακό της σχέδιο. Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε, επίσης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι μερικές χώρες θέλουν να εφαρμόζονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους υπό όρους, αν και αυτοί –υποστήριξε– δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Αντίθετα, ο ίδιος είπε ότι «μέχρι τώρα, το βασικό που συζητείται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό). Ολα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν αλλά δεν αφορούν νέους όρους».

Οι δεσμεύσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καταγράφονται στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, παράλληλα με τις ιδέες της για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο έχει φτάσει στους θεσμούς και μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού ενδέχεται να γίνει στο EuroWorking Group αύριο. Σίγουρα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 27 Απριλίου, στη Σόφια, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Σπαρ. Η συζήτηση αυτή θα γίνει και υπό το φως και των επαφών στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στις επενδύσεις. Οι κλάδοι στους οποίους θα δώσει προτεραιότητα για την ανάπτυξη είναι ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή