Πιέσεις Αγκυρας για απελάσεις γκιουλενιστών

Πιέσεις Αγκυρας για απελάσεις γκιουλενιστών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες πως τρεις Τούρκοι υπήκοοι που είχαν συλληφθεί στην Γκαμπόν για πιθανούς συνδέσμους με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν παραδοθεί στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, δήλωσε σε έντονο ύφος πως «η Γκαμπόν επέστρεψε τρεις σημαντικούς γκιουλενιστές στη χώρα μας. Οπου και να τρέξουν ή όσο και να τρέξουν, θα τους κυνηγήσουμε».

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε έντονη πίεση προς το Κιργιζιστάν ώστε να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον του δικτύου της οργάνωσης Γκιουλέν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του νέου προέδρου της χώρας Σορονμπάι Τζεενμπέκοφ στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με τον Τζεενμπέκοφ πως «καταστήσαμε σαφείς τις προσδοκίες μας στο Κιργιζιστάν ως προς τη μάχη εναντίον του κινήματος Γκιουλέν (FETO)».

Την ίδια στιγμή, η Washington Post με εκτενές άρθρο επισημαίνει το έντονο κλίμα ξενοφοβίας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Ενώ στο παρελθόν η Τουρκία είχε υποδεχτεί με θέρμη περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, τώρα οι τουρκικές αρχές εμφανίζονται τουλάχιστον εχθρικές απέναντί τους, καθώς χρησιμοποιούν κάθε μέσο ώστε να εξαναγκάσουν την επιστροφή τους στη Συρία. Οι Σύροι πρόσφυγες, αν και πλήρως ενσωματωμένοι στην τουρκική κοινωνία, έρχονται αντιμέτωποι με το αντιπροσφυγικό μένος, καθώς έχει επικρατήσει η ιδέα πως απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση ως προς την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για ενδεχόμενη διατάραξη της δημογραφικής ισορροπίας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή