Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την ανάπτυξη παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την ανάπτυξη παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμος παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μετά τη μεγάλη άνοδο, κατά οκτώ μονάδες, που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η σταθεροποίηση του δείκτη στις 60 μονάδες για δεύτερο συνεχές τρίμηνο δείχνει, στην ουσία, ανακοπή της αισιοδοξίας και των προσδοκιών που επικράτησαν από τα μέσα του 2017 για επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Με βάση αυτή την επίδοση, η Ελλάδα παραμένει η πιο απαισιόδοξη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη πιο απαισιόδοξη μετά τη Βενεζουέλα μεταξύ των 64 χωρών παγκοσμίως, στις οποίες διενεργεί τη σχετική έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης η εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την άνοδο κατά 8 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2017 από τις 52 μονάδες το β΄ τρίμηνο του 2017, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 βρισκόταν στις 79 μονάδες, για να υποχωρήσει στις 70 μονάδες ένα χρόνο μετά, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 έπεσε στις 57 μονάδες. Το αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012, όταν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε «κατρακυλήσει» στις 35 μονάδες.

Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την ανάπτυξη παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα-1

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η υψηλότερη τιμή από το 2010 και μετά, οπότε η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έφθασε τότε στις 65 μονάδες, λόγω των υψηλών προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα όσα ακολούθησαν, βεβαίως, είχαν ως συνέπεια να υποχωρήσει στη συνέχεια ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και να παραμείνει για το υπόλοιπο 2015 στις 53 μονάδες. Καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαδραματίσουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της επικείμενης αξιολόγησης του μνημονίου, η αύξηση ή η μείωση της απασχόλησης, αλλά και οι εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ανεργία

Το θέμα της ανεργίας είναι αυτό που συγκρατεί την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνολικά στην Ευρώπη. Ο δείκτης το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε στις 87 μονάδες, υψηλότερα μεν από τις 81 μονάδες στα τέλη του 2016, αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους.

«Σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του πλανήτη, η αγορά εργασίας φαίνεται ότι είναι αυτή που κρατά χαμηλά την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα είναι κακές ή όχι τόσο καλές τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια είναι η συνηθέστερη στην Ευρώπη, ξεπερνώντας την ανησυχία για τρομοκρατικές ενέργειες», επισημαίνει η Nielsen στη σχετική ανάλυσή της.

Ο υψηλότερος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη καταγράφεται στη Δανία (116 μονάδες), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο στις Φιλιππίνες (131 μονάδες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή