Κερδισμένη η «Αλουμίνιον» από τις ποινές των ΗΠΑ στη ρωσική Rusal

Κερδισμένη η «Αλουμίνιον» από τις ποινές των ΗΠΑ στη ρωσική Rusal

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Rusal θεωρείται μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες στον κλάδο του αλουμινίου, δεδομένου ότι καλύπτει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλλου. Ομως η μετοχή του ρωσικού κολοσσού έχει διολισθήσει περίπου 50% από τις αρχές της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιρειών εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η απότομη αλλαγή της τύχης της Rusal αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τιμές και στην προσφορά του μετάλλου σε παγκόσμια κλίμακα, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες μεταξύ παικτών. Ευρωπαϊκές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», εκτιμάται ότι θα αναλάβουν να καλύψουν τα κενά στην προσφορά, καθώς η Rusal είναι ήδη αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων. Η «Αλουμίνιον» του ομίλου Μυτιληναίου βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Glencore χαλαρώνει τους δασμούς με τη Rusal καθώς υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της. Ο κολοσσός πρώτων υλών «πάγωσε» σχέδια για την ανταλλαγή του 8,75% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Rusal με μερίδιο στην En+Group, στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Glencore επανεξετάζει συμβόλαια για την αγορά αλουμινίου από τη Rusal. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, παραιτήθηκε από διευθυντική θέση που κατείχε στη Rusal.

Η Rusal βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την B-Finance, την Basic Element, την Gaz Group, την EuroSibEnergo και την προαναφερόμενη En+Group. Ολες αυτές οι εταιρείες είναι συμφερόντων του Ολεγκ Ντεριπάσκα, που συγκαταλέγεται στους δισεκατομμυριούχους που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Το όνομα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου είχε ακουστεί πέρυσι, λόγω των διασυνδέσεών του με τον Πολ Μάναφορντ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο 50χρονος κ. Ντεριπάσκα επανέρχεται στη δημοσιότητα εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν και εις βάρος του οι ΗΠΑ. Ιδρυτής και πλειοψηφικός μέτοχος της En+Group, ο κ. Ντεριπάσκα υπήρξε επίσης πρόεδρος της Rusal. Η En+Group ελέγχει τα περισσότερα εργοστάσια ηλεκτροδότησης στη Σιβηρία και κατέχει το 48,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Rusal. Ο κ. Ντεριπάσκα ελέγχει, επίσης, το 83% της GAZ Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών στη Ρωσία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, επίσης, εναντίον του Σουλεϊμάν Κερίμοβ, ο οποίος κατέχει την Polyus, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Ρωσία. Ο κ. Κερίμοβ είναι, επίσης, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που είναι η Ανω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας. Στη Γαλλία διεξάγονται έρευνες εις βάρος του για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή