Αλλεπάλληλα κύματα αφίξεων μεταναστών

Αλλεπάλληλα κύματα αφίξεων μεταναστών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, όπου στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) έχει δημιουργηθεί και πάλι το αδιαχώρητο. Στη Μόρια της Λέσβου παραμένουν πάνω από 6.200 άτομα, ενώ στο συγκεκριμένο hotspot χωρούν με δυσκολία 3.000 άτομα ύστερα από παρεμβάσεις που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος. Ως συνέπεια της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα ξέσπασαν για μία ακόμη φορά επεισόδια εντός της δομής, με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικίσκος που χρησιμοποιούνταν ως ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλα ξεκίνησαν από ομάδες Ιρακινών που ήρθαν στα χέρια, αλλά γρήγορα οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Στη Χίο, ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά την ίδια ημέρα, όταν ομάδα μεταναστών συνεπλάκη με άτομα που βρίσκονταν στο φυλάκιο που έχουν στήσει οι κάτοικοι του νησιού έξω από το hotspot της ΒΙΑΛ. Στο σημείο φυλάει βάρδιες μικρή ομάδα κατοίκων όλο το 24ωρο, προκειμένου να μην επεκταθεί η δομή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επισημαίνεται ότι, με βάση προσωρινή απόφαση του ΣτΕ (ύστερα από προσφυγή των κατοίκων), στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ δεν επιτρέπεται να φιλοξενούνται πάνω από 1.274 άτομα, εφόσον τόση είναι η καθορισμένη χωρητικότητα της δομής. Ωστόσο, ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα συνεχιζόμενα προβλήματα επεσήμανε χθες ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στις περιοχές της Μόριας Λέσβου και του Χαλκειούς Χίου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», τόνισε.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και χθες το πρωί έφθασαν στη Λέσβο 418 άτομα, στη Χίο, 69 και στη Σάμο, 120. Συνολικά 607 πρόσφυγες και μετανάστες «πέρασαν» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις ημέρες του Πάσχα, οι οποίοι αναγκαστικά παραμένουν στα ήδη γεμάτα ασφυκτικά hotspots. Χαρακτηριστικά, και στη Σάμο, στο Βαθύ, οι «φιλοξενούμενοι» πλησιάζουν τους 3.000 σε έναν καταυλισμό που χωράει 650.

Συνολικά από την 1η του μήνα μέχρι και σήμερα το πρωί στα νησιά πέρασαν 1.173 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τις αρχές του 2018 έως και το τέλος Μαρτίου είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά 5.330 άνθρωποι.

Παιδιά το ένα τρίτο

Η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών το 2018 είναι Σύροι (2.024 άτομα), Ιρακινοί (1.457 άτομα) και Αφγανοί (628 άτομα), πρόκειται δηλαδή για πληθυσμούς που σε μεγάλο ποσοστό αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στην Ε.Ε. Από αυτούς, περισσότεροι από το 1/3 είναι παιδιά, η πλειονότητα των οποίων, 7 στα 10, είναι κάτω των δώδεκα ετών. Εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στα hotspots για μήνες σε εξαιρετικά δύσκολες και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή