Παράμετροι της λύσης από Νίμιτς

Παράμετροι της λύσης από Νίμιτς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την οποία περιγράφεται η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι και τις συνομιλίες της Βιέννης προ, περίπου, δύο εβδομάδων, βρίσκεται στα χέρια και των δύο υπουργών Εξωτερικών που είναι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες που αφορούν την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στην τελευταία επιστολή Νίμιτς αποτυπώνονται οι αποκρυσταλλωμένες απόψεις του Aμερικανού διπλωμάτη για το θέμα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία πολύωρη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη (30-31/3). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς έχει καταλήξει στο ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι της λύσης.

Από την Αθήνα, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν διαψεύδεται ούτε και επιβεβαιώνεται επισήμως, καθώς αύριο οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στην Αχρίδα της γειτονικής χώρας σε διμερές επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θεωρεί ότι οι συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, όπως ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως τονίσει, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως ότου οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όλα.

«Αγκάθι» το erga omnes

Αύριο, οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να γεφυρώσουν τις εναπομείνασες σημαντικές διαφορές που απομένουν προκειμένου, να συναφθεί μια συμφωνία «πακέτο» που θα ικανοποιεί Αθήνα και Σκόπια και θα ανοίγει τον δρόμο για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες της Αχρίδας, τουλάχιστον από την ελληνική οπτική γωνία, θα πρέπει να δώσουν απάντηση, μεταξύ άλλων, στο erga omnes που παραμένει «αγκάθι», ιδιαίτερα ως προς τη χρήση των συμφωνηθέντων στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάτσιτς. Ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αύριο, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί από το Βελιγράδι στην Πρίστινα, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Τον ερχόμενο Μάιο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια και η Αθήνα επιθυμεί έως τότε να έχει διευκολύνει κράτη της περιοχής στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την ενταξιακή προοπτική. Αυτό φυσικά αφορά και τις χώρες που έχουν διμερείς διαφορές με την Αθήνα, όπως η ΠΓΔΜ και η Αλβανία. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες είναι και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κόσοβο που ευλόγως αφορούν και τη Σερβία. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τέσσερις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετά έντονη πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Μια μερική αναγνώριση δεν θα πρέπει να αποκλείεται –όχι στην παρούσα φάση πάντως– υπό τη μορφή της δημιουργίας κάποιων πιο ενισχυμένων διπλωματικών δεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή