Ρώσος πρέσβης: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος σύρραξης στο Αιγαίο»

Ρώσος πρέσβης: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος σύρραξης στο Αιγαίο»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος ένοπλης σύρραξης στο Αιγαίο. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο, γιατί Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας». Την καθησυχαστική αυτή εκτίμηση διατύπωσε ο Αντρέι Μάσλοβ, πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Τζέφρεϊ Πάιατ περί κινδύνου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Το βασικό μήνυμα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μάσλοβ ήταν ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Aγκυρα, όπου συμφωνήθηκε η επίσπευση της παράδοσης ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία, ο κ. Μάσλοβ διαβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα «δεν συνιστά επ’ ουδενί λόγο απειλής για την Ελλάδα» και διευκρινίζει: «Πρόκειται για όπλα καθαρά αμυντικού χαρακτήρα. Η τεχνολογία τους είναι τέτοια, που καθιστά αδύνατη τη χρησιμοποίησή τους για επιθετικούς σκοπούς. Aλλωστε, η Ελλάδα κατέχει ήδη παρόμοιο οπλικό σύστημα (τους πυραύλους S-300) και δεν τίθεται ζήτημα ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή».

Ερωτηθείς για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία και για τις διεκδικήσεις που εγείρει η Aγκυρα στα Iμια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε: «Η θέση αρχών της Ρωσίας για την κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη. Επιμένουμε στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων».

Η κυπριακή ΑΟΖ

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η τοποθέτησή του σε ερώτηση που αναφερόταν στις τουρκικές αμφισβητήσεις του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. «Και πάλι, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί και οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ». Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Κύπρο για την κατασκευή, από τη Ρωσία, πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της Μερσίνης, μια σεισμογενή περιοχή απέναντι από τη νήσο, ο κ. Μάσλοβ διαβεβαίωσε ότι «η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια και στάνταρ ασφαλείας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής δεν παρέλειψε να εκφράσει την «εκτίμηση» της Μόσχας για το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισαν, στις πρόσφατες ευρωπαϊκές συνόδους για την πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ, ότι η Ε.Ε. «πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία». Ο κ. Μάσλοβ επιβεβαίωσε ότι, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί τη Ρωσία. «Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2018», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, υπενθυμίζοντας ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 190 χρόνια από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Γενικότερα, υποστήριξε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις «όχι μόνο δεν βρίσκονται στο ναδίρ, όπως αναφέρθηκε από ορισμένα μίντια, αλλά σημειώνουν δυναμική πρόοδο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές μέσα σε τρία χρόνια και έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά άλλες οκτώ».

Για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και, αν αυτή ενσωματωθεί στο σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Επανέλαβε όμως την πάγια αντίθεση της Ρωσίας αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Τέλος, ο κ. Μάσλοβ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου, όπως και το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. «Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε πέρυσι κατά 27,4%, αν και οι δυσμενείς επιπτώσεις των κυρώσεων που μας επέβαλε η Δύση υπάρχουν ακόμη. Την περυσινή χρονιά, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα ήρθε από τη Ρωσία – μια τουριστική επένδυση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης», μας θύμισε ο Ρώσος διπλωμάτης. Σοβαρή αύξηση σημείωσε πέρυσι και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα (900.000, με τάση να φτάσουν φέτος το ένα εκατομμύριο).

Ο αγωγός Turkish Stream

Oσο για το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream από την Ελλάδα, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση, προσέθεσε όμως ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις της Ε.Ε. ότι δεν θα εγείρει ενστάσεις για το έργο, όπως είχε γίνει με την υπόθεση του South Stream, που τελικά ματαιώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή