Νέος γύρος για τρεις στην Εθνική Ασφαλιστική

Νέος γύρος για τρεις στην Εθνική Ασφαλιστική

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή σε όλους τους διεκδικητές, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα είναι η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εκτός από τον κινεζικό όμιλο Fosun, προσφορά είχαν καταθέσει άλλες δύο κινεζικές εταιρείες, η Gongbao και η Wintime.

Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στο να αποτραπούν τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με τη νομιμότητα της διαδικασίας, που θα μπορούσαν να ανακύψουν εάν, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Exin, η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τη Fosun. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άποψη αυτή επέμεινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας και αρμόδιο να παρακολουθεί και να αξιολογεί τον βαθμό συμμόρφωσης των τραπεζών, που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη, με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Σύμφωνα με την άποψη του ΤΧΣ, το άνοιγμα της διαδικασίας για το σύνολο των ενδιαφερομένων θα διασφαλίσει τη διαφάνεια, μη επιτρέποντας αμφισβητήσεις από τους άλλους διεκδικητές, και επιπλέον θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα.

Νέος γύρος για τρεις στην Εθνική Ασφαλιστική-1

Ετσι η διαδικασία θα ανοίξει για το σύνολο όσων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές. Εκτός από τη Fosun και την Gongbao, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού είχε συμμετάσχει και η επίσης κινεζική Wintime, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί για το κατά πόσον διατηρεί το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική. Το ποιοι τελικά από τους υποψήφιους επενδυτές θα προσέλθουν αναμένεται να επισημοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με το άνοιγμα των data rooms. Μέχρι σήμερα, επίσημα το ενδιαφέρον της έχει εκφράσει η Fosun, μέσω των δηλώσεων που πρόσφατα έκανε στο Bloomberg η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου, Κανγκ Λαν, κάνοντας σαφές ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής». Οπως έχει δηλώσει η κ. Λαν, ο κινεζικός όμιλος «θα χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά». Η επίσης κινεζική Gongbao δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως το ενδιαφέρον της, πρόσφατο ωστόσο δημοσίευμα του Reuters την ήθελε να επανέρχεται στη διεκδίκηση από κοινού με την κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding. Αγνωστες, τέλος, είναι μέχρι στιγμής οι προθέσεις της Wintime, που είχε μειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ανοίξει τα data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με αυτά του 2016. Αν και το ποσό των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε θεωρηθεί από την αγορά εξαιρετικά υψηλό, η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ προσδοκά να πετύχει τη βελτίωση του τιμήματος σε σχέση με τα 620 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει ο δεύτερος διεκδικητής, δηλαδή η Fosun.

Σημειώνεται ότι σε ενοποιημένη βάση η Εθνική Ασφαλιστική είχε κερδοφορία ύψους 71,6 εκατ. ευρώ και 73,9 εκατ. ευρώ σε ατομική βάση. Μετά την κεφαλαιοποίηση των κερδών, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ενισχύθηκαν στα 797,6 εκατ. ευρώ και στα 818,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκε στο 198,4% χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων και στο 131,9% με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Tο θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και συγκεκριμένα στα 9,4 εκατ, ευρώ που απέφερε η πώληση των UBB Metlife και UBB Brokers, στην απελευθέρωση των 15 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου λόγω της Audatex, στο κέρδος από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματος κατά 18 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή