Πολλά τα θύματα στην άσφαλτο

Πολλά τα θύματα στην άσφαλτο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται αλλά παραμένει ακόμη ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός των θυμάτων των τροχαίων στη χώρα. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για σημαντική απόκλιση των επιδόσεων της Ελλάδας από αυτά της Ευρώπης, καθώς μπορεί ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ανά εκατ. κατοίκους να περιορίστηκε κατά 10% στην Ελλάδα έναντι 2% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα η χώρα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το 2017 καταγράφηκαν 69 θάνατοι/εκατ. κατοίκους στην Ελλάδα με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. να διαμορφώνεται σε 49 θανάτους/εκατ. κατοίκους. Ενδεικτικό της βελτίωσης (αλλά και των υψηλών απόλυτων αριθμών) είναι το γεγονός ότι μεταξύ 2010 και 2017 η μείωση των θανάτων από τροχαία ανά εκατ. κατοίκους διαμορφώθηκε σε 41% στην Ελλάδα έναντι 20% στην Ε.Ε.

Ο αριθμός των νεκρών από τροχαία στην Ευρώπη μειώθηκε το 2017, ωστόσο πρόκειται μόνο για μια «αχτίδα ελπίδας», καθώς «οι συνολικοί αριθμοί είναι ανησυχητικοί», όπως δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλτς, η οποία αποκάλυψε ότι περίπου 25.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρωπαϊκή άσφαλτο το περασμένο έτος.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας», τονίζει σε συνέντευξή της στη Die Welt. Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη τοποθέτησης της οδικής ασφάλειας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης.

Πολλά τα θύματα στην άσφαλτο-1

Το 2017, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2%, σε 25.300, ή 49 θανάτους ανά εκατ. κατοίκους. Αναφερόμενη στον στόχο της Ε.Ε. για μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του αριθμού των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020, συγκεκριμένα σε 16.000, εκτίμησε ότι είναι μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση η οποία δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα.

Το αρνητικό ρεκόρ των θυμάτων στους δρόμους της Ε.Ε. κατέχει η Ρουμανία με 98 θανάτους ανά εκατ. κατοίκους και ακολουθεί η Βουλγαρία με 96.

Η Γερμανία είχε 3.177 θύματα οδικής κυκλοφορίας το 2017, δηλαδή 38 θανάτους ανά εκατ. κατοίκους και βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τα πράγματα φαίνονται ακόμη καλύτερα στη Σουηδία (25), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), τις Κάτω Χώρες (31) και τη Δανία (32).

«Εκτός από τους θανάτους από τροχαία, είχαμε 135.000 σοβαρά τραυματίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέρυσι. Το συνολικό κοινωνικό κόστος, για παράδειγμα, μέσω ιατρικής περίθαλψης, αποκατάστασης ή απώλειας εργασίας, ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ ετησίως», εξήγησε η κ. Μπουλτς.

Τροχαία το Πάσχα

Ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι ήταν τα τροχαία που σημειώθηκαν κατά τη φετινή έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα στη χώρα μας. Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα σημειώθηκαν 11 δυστυχήματα με 13 νεκρούς, ενώ συνολικά οκτώ άτομα τραυματίστηκαν βαριά. Οι ελαφρά τραυματίες κατά την έξοδο – επιστροφή του Πάσχα, που ακόμη συνεχίζεται, ανήλθαν στους 138.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή